Diversiteit en inclusiviteit
Ander thema

Pura Dalam, Innerlijke tempel

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Voel je adem stromen.. Naar binnen en naar buiten.. Sluit je ogen even.. en open ze langzaam opnieuw.. Steeds dieper in je lichaam.. ligt een medicijn en een thuis..

Daar waar je lichaam en de ervaringen van je voorouders kruisen, ligt een helende kracht.

Mijn naam is Ni Wayan Cynthia.

Ik nodig je uit in een vervlogen droom in Bali, waar elk element een betekenis heeft en hier is om te voelen.
Waar artistieke rituelen met heilig water, hout, vuur, hibiscus-, papaya bloem-, en rozenbladeren al hebben plaatsgevonden.

Waar de klanken je geest raken en de geuren je lichaam dragen.

Voor mijn voorouders in Bali en Nederlands-Indië. Ik eer jullie tussen de herhaalde gelaagde patronen en levenslijnen die samenkomen met geuren, kleuren en klanken. Ik wil jullie bedanken.

Een pad naar een immateriële poort die leidt naar een thuis, om in verbinding te zijn met jullie. Ini pura di dalam.

Artist statement

In het werk wat ik maak ligt een medicijn. Een helende creatiekracht die mij in verbinding laat staan met mijn voorouders uit Bali en Nederlands-Indië. Binnen artistieke rituelen is mijn lichaam rustig en mijn geest helder zodat mijn ziel kan gaan maken. In het maken zit een intentie en een herhaling die steeds opnieuw wordt uitgevoerd, als een eerbetoon en loslating van de ervaringen die mijn voorouders hebben meegemaakt, en ik nog steeds voel in mijn lichaam.

Ambities

In de komende jaren hoop ik kunst en yoga sessies te geven aan mensen die op een diep niveau ruimte willen geven aan hun ziel, geest en lichaam. Ik geloof dat iedereen een sterke innerlijke kracht heeft en dat kunst kan helen. Je eigen kunst is een medicijn in je leven.

Ik zie het lichaam als een instrument om te creëren en te helen. Door te luisteren en te kijken naar je eigen creaties kun je veel over jezelf leren en vergroot het je bewustzijn over hoe jij het leven ervaart.

Geleerd tijdens de studie

Wat ik heb geleerd is dat er vrijheid nodig is om kunst te maken, naar kunst te kijken en dit over te dragen. Vrijheid in perspectief en eigen ondervindingen, en de ruimte krijgen om dit naar de wereld te uiten. Wij hebben allemaal een unieke kijk op onze levenservaring en kunst kan de expressie hiervan in beeld brengen.