Sociale veiligheid

Protocol voor seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het is bijna met 100% zekerheid te zeggen dat heel Nederland de BOOS: This is The Voice aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft gezien of erover heeft gehoord. De video maakt tot op de dag van vandaag nog veel los. Steeds meer slachtoffers spreken zich uit, niet alleen in de mediawereld, maar overal.

53% van de vrouwen en 19% van de mannen krijgt te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag en vooral jongeren lopen hierbij risico. Na the voice heeft de Inspectie van het Onderwijs 3,5 keer zoveel meldingen binnengekregen over seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen. Opvallend is dat middelbare scholen niet weten welke stappen ze moeten ondernemen wanneer ze een melding krijgen van een slachtoffer die een dergelijke situatie heeft meegemaakt. Hierdoor verdwijnen de meldingen al snel in de doofpot, waardoor de slachtoffers zich niet gehoord voelen. Juist terwijl hulp erg belangrijk is, zo wordt de kans dat het slachtoffer er (mentale) klachten aan overhoudt een stuk kleiner.

De hoofdvraag: Hoe kunnen we een creatief product ontwerpen die als handleiding functioneert voor docenten wanneer een leerling seksueel grensoverschrijdend gedrag meldt, zodat de slachtoffers zich gehoord voelen? heeft nu een eindproduct gekregen.

Het eindproduct is een stroomdiagram geworden en is gemaakt in samenwering met een kunstenaar en de externe partij: Zita Jansen. Het zal er naast het belangrijkste doel, namelijk het zorgen dat slachtoffers zich gehoord voelen, ook voor zorgen dat er meer bewustwording komt bij docenten omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag. Door het implementeren van het eindproduct op nog meer middelbare scholen in Nederland, zullen ook daar deze waardes gecreëerd kunnen worden.

Artist statement

Vanaf het begin van de studie ben ik al geïnteresseerd geweest in maatschappelijke problemen en hoe ik een bijdrage kan leveren in het vinden van een oplossing met behulp van kunst. In mijn afstudeerproject staat seksueel grensoverschrijdend gedrag op een middelbare school centraal. Door middel van mijn onderzoek en netwerk heb ik hier uiteindelijk een passende ontwerp oplossing voor ontworpen.

Ambities

Ik heb veel uiteenlopende interesses en passies. Om mezelf nog verder te ontwikkelen en om sturing te krijgen, zal ik de master Sociologie gaan doen. Uiteindelijk hoop ik al mijn opgedane kennis en ervaring toe te passen in het werkveld. Waar dit precies gaat zijn is nog een vraagteken, maar met mijn leergierigheid en doorzettingsvermogen weet ik zeker dat dit goed gaat komen.

Geleerd tijdens de studie

Netwerken is erg belangrijk en alles is mogelijk!