Ander thema

Portfolio + lichtinstallatie Lucas Dijkman, Cas Aerts & Frank Doornbos

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het portfolio bevat werken en klussen van de afgelopen twee jaar. Dit zijn werken als operator en scenograaf. Naast het portfolio is er een lichtinstallatie gebouwd. Deze installatie bestaat uit een samenkomst van verschillende installaties gebruikt door Lucas Dijkman, Frank Doornbos en Cas Aerts. De afgelopen jaren zijn ze bezig geweest met experimenten in verschillende vakgebieden en met verschillende materialen. In het afstudeerjaar kruisten de 3 wegen en besloten zij hun krachten te bundelen en een ervaring te maken met hun eigen werken. De bezoeker kan hier met eigen ogen ervaren welke installaties en objecten zij eerder hebben gemaakt en gebruikt. Want zij voelen dat hun werk pas écht tot hun recht komt als je het zelf kan meemaken.

Artist statement

Met mijn werk als VJ en lichtscenograaf wil ik graag de ruimte op mijn manier invullen. Ik werk graag aan esthetische plaatjes; iets is voor mij een succes als de hele show als een geheel aanvoelt en als alle elementen samenwerken tot één ervaring. Als VJ wil ik mijn scherm gebruiken als meer dan alleen een manier om je beeld over te brengen, maar ook als essentiële toevoeging van de show en als een manier om de artiest beter uit te lichten.
In de lichtscenografie wil ik graag de status quo doorbreken die er zijn op het gebied van stagedesign. Door gebruik te maken van niet alledaagse lampen, bijzondere materialen en opstellingen wil ik zo de stage omtoveren van plek waar muziek wordt geluisterd naar een “cocon” van ervaringen. Ik maak graag van alle elementen een mooi geheel en wil gebruik maken van de hele ruimte. Hiermee wil ik het publiek ook met het ontwerp betrekken zodat dat zij ook onderdeel zijn van deze cocon.
Dat voelt voor mij als de essentie van mijn werk. Ik wil graag de brug zijn tussen publiek, licht en artiest. Bij shows en festivals is alles van elkaar afhankelijk en soms, op de écht magische momenten, zit alles als een soort symbiose in elkaar en versterkt het een, het andere.

Ambities

In 5 jaar tijd wil ik een vaste prik zijn in de evenementensector. Ik wil graag grote shows ontwerpen en creëren voor artiesten om vervolgens (wereldwijd) op tour te gaan. Ik wil graag voor meerdere festivals stages blijven ontwerpen en eigen lampen ontwikkelen. In de ideale wereld doe ik dit voor opdrachtgevers die ik zelf heb uitgekozen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd wat mijn sterke en minder sterke punten zijn, hierdoor ben ik meer bewust van deze punten en weet ik wat mijn rol is als maker in samenwerkingen. Tijdens mijn studie heb ik geleerd wat mijn interesses zijn en hoe ik dit concreet kon omvormen naar mijn huidige carrière. Door de vrijheid die ik kreeg heb ik zelf kunnen ontdekken wat mijn interesses waren.