The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Met het werk "Poortwachters" daag ik de toeschouwer uit om autonoom het werk te beschouwen. Dit kan je doen door te reageren op de geluiden en lichten die zichtbaar worden door beweging. Elke poortwachter gaat weer een andere interactie aan met jou als bezoeker. Op welke manier voel jij je prettig om het werk te beschouwen?

Artist statement

Als installatiekunstenaar, gevestigd in Utrecht, is Sarah van der Meer (1998) gefascineerd door ons menselijke gedrag en de manier waarop we keuzes maken.

Vanuit haar ervaring als docent op het VMBO, waar zij lessen beeldende vormgeving geeft, is zij zich bewust geworden van de impact van gedrag van de leerlingen. Dit heeft geleid tot haar interesse in het onderzoeken van de verschillende manieren waarop wij ons gedragen en hoe we ons kunnen bewust worden van onze keuzes die we hierin maken.

De kunstenaar gebruikt vaak materialen zoals hout, spiegels en ijzerdraad en probeert de bezoeker een ervaring te geven en ze onderdeel te laten worden van het werk. Ze streeft ernaar om mensen bewuster te maken over wie we nou echt zijn en wat ons heeft gevormd, om zo beter met onszelf en anderen te kunnen leven.

In haar installaties staat de toeschouwer centraal, ongeacht leeftijd. Ze wil mensen uitdagen om zich bewust te worden van de keuzes die ze maken en te ontsnappen aan het automatische gedrag dat onze maatschappij kenmerkt. Alleen zo kunnen we dichter bij de kern van onze persoonlijkheid komen.

Met haar werk "Poortwachters" daagt ze de toeschouwer uit om autonoom het werk te beschouwen. Door te reflecteren op hoe anderen het werk beschouwen, en welke invloed het heeft op hen, kunnen mensen hun eigen perspectief en percepties verder ontwikkelen. Laat de regels die misschien je ooit bewust of onbewust zijn opgelegd los en experimenteer met nieuwe manieren van kunst te beschouwen. Hoe wil jij het kunstwerk ervaren? En waarom is dat zo?

Ambities

Voor nu zijn mijn ambities om de komende jaren les te geven op het VMBO. Ik vind dit een uitdagende doelgroep die me scherp houdt in mijn vak. Daarnaast zou ik graag in mijn atelier bij het griftpark kunst blijven maken en creatieve en spannende innoverende projecten aangaan. Ik vind het namelijk erg leuk om betrokken te zijn bij projecten en hierin een organisatorische rol in te nemen.

Geleerd tijdens de studie

Voor deze studie heb ik de opleiding mediavormgever art en design gedaan en afgrond. Tijdens die studie werden de opdrachten aan je gegeven en moest je binnen het kader de opdracht voltooien.

Bij de HKU heb ik geleerd dat er op heel veel fronten geen letterlijke kaders zijn. Deze moet je zelf invullen en vertegenwoordigen. Ondanks dat het soms een moeilijk en hard proces is, kom je er alleen zo achter waar je als Educator/kunstenaar echt voor staat. Door middel van maken, beschouwen en overdragen heb ik een ontwikkeling door kunnen maken tot wie ik nu ben. Ik ben daarom ook trots op hoe ik voor mijn leerlingen op het VMBO voor de klas sta en wat ik kan/ wil uitdragen. Dit heb ik immers moeten leren tijdens de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving op de HKU.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Bibliotheek Kanaleneiland take over groepsexpositie 2020
Kunst route: ON THE MOVE groepsexpositie 2021
PuberExpo: groepsexpositie FADE 2021
ProjectSpaceLokaal: groepsexpositie 2023