Ander thema

Pollex Company

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De muziekindustrie is voortdurend in beweging. De digitalisering heeft de afgelopen jaren voor enorme veranderingen gezorgd en stelt artiesten en platenlabels voor nieuwe uitdagingen. Als freelance labelmanager bij een boutique label in Amsterdam, wilde ik mijn parttime werk uitbreiden naar een fulltime onderneming. Uit mijn onderzoek bleek echter dat het lastig zou zijn om fulltime als freelance labelmanager te werken. Het is nu essentieel geworden om jezelf als artiest of label te profileren in het digitale landschap om een succesvolle carrière in de entertainmentindustrie op te bouwen. Dit leidde tot een verschuiving in mijn onderzoek, waarbij ik digitale strategie- en marketingdiensten ben gaan aanbieden, in samenwerking met Backboard, een externe partij die muziekdistributie diensten aanbiedt. Mijn ontwerpvraag was: "Hoe kan ik digitale strategie- en marketingdiensten ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van onafhankelijke artiesten, labels en andere partijen in de muziekindustrie, en hoe kan ik mijn bedrijf op de gewenste manier positioneren en uitbreiden?" Na brainstormen en testen zijn de volgende diensten naar voren gekomen: digitale advertenties, social media counseling, social media analyse en social media posting. Deze diensten voorzien in de marktbehoefte en voldoen aan de ontwerpcriteria. Door middel van digitale advertenties kan ik beginnende artiesten helpen met het vinden en aanspreken van hun doelgroep, maar ook deze diensten opschalen voor grotere artiesten met behulp van gegevens en targeting op platformen zoals Facebook, TikTok en YouTube. Social media counseling is vooral aantrekkelijk voor beginnende artiesten die nog geen budget hebben om advertenties of campagnes uit te besteden. Met social media-analyse bied ik klanten inzichten en optimalisatie mogelijkheden voor hun digitale kanalen. Tot slot verzorg ik social media-posting en voer ik strategische plannen uit voor campagnes. De diensten zijn geoptimaliseerd op basis van testcycli met relevante deelnemers, en het bedrijf zelf is getest, resulterend in een op onderzoek gebaseerd ondernemingsplan en -uitvoering.
Introducing Pollex Company

Artist statement

In 2022 richtte Ruben Schalleij Pollex Company op met de wens om baanbrekende en cultureel impactvolle onafhankelijke artiesten, labels en bedrijven te helpen een significante impact te maken terwijl ze trouw kunnen blijven aan hun kunst en creativiteit.

Ruben begon binnen de creatieve industrie als muzikant op 13-jarige leeftijd, toen hij deelnam aan muziektalentenprogramma’s in heel Nederland en zijn eigen nummers op het podia liet horen. Tijdens zijn tienerjaren verfijnde hij zijn vaardigheden en ontwikkelde hij zich tot een volleerd artiest en performer. Dit maakte de weg vrij voor een kans om lid te worden van een prominente Nederlandse mash-up band die al door het land toerde. Terwijl hij speelde op toonaangevende festivalpodia, waaronder de Zwarte Cross, en uitverkochte clubshows, kwam Ruben in aanmerking met de professionele muziekindustrie. Hij realiseerde zich dat zijn echte passie lag in het organisatorische aspect van creatieve projecten.

Terwijl hij vanaf 2018 een bachelor in Kunst & Economie volgt aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, besloot hij dan ook zijn rol achter de schermen te omarmen. Zijn academische reis gaf hem een uitgebreid inzicht in (muziek)rechten, marketing, financiën, kunstgeschiedenis en verschillende facetten van de creatieve industrie. Tijdens zijn studie begon Ruben aan zijn professionele carrière op het gebied van artiestenmanager, labelmanager en marketeer bij bedrijven als Day Four Management, Bloomer Records, Backboard en Nine And A Half. Deze ervaringen breidden zijn kennis over marketing, muziekreleases, day-to-day management en lange termijn management verder uit. Terwijl hij zich verdiepte in deze gebieden, ontstond er meer en meer de expertise in marketingstrategieën en muziekmanagement, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Pollex Company.

Nu, in 2023, werkt Pollex Company er hard aan om de gezette doelen te verwezenlijken en de gestelde kernwaarden hoog te houden door samen te werken met diverse entiteiten binnen de creatieve industrie, waaronder onafhankelijke artiesten, labels, merken, festivals en evenementen.

Ambities

De ambitie is om vanuit Pollex baanbrekende en cultureel impactvolle merken, onafhankelijke artiesten, labels en bedrijven te helpen een significante impact te maken terwijl ze trouw kunnen blijven aan hun eigen identieke kunst en creativiteit. Daarnaast is het doel om het klantenbestand uit te breiden buiten de huidige onafhankelijke artiesten waarmee ik en mijn externe partij gewerkt hebben.

Geleerd tijdens de studie

Vanuit mijn studie heb ik een veel inzicht gekregen en vele aspecten rondom de economie van de culturele sector. Doordat er veel verschillende soorten vakken en expertises worden aangeboden schept dit een breed beeld van de sector, waarna je later kunt aanvoelen waarin je je wilt verdiepen en waaruit je een expertise zou willen ontwikkelen. Vakken als: recht, marketing, werkveldverdieping muziek, organisatiekunde, financieel management, bedrijfseconomie en cultureel ondernemerschap hebben me de juiste tools gegeven om mijn doelen in de industrie achterna te gaan.