Diversiteit en inclusiviteit

Plantengal-erij

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Welkom in de wereld van de plantengallen. Een nieuwe schoonheid op de boom. Plantengallen zijn abnormale groeiingen die worden aangebracht door galmakers. Hierbij kun je denken aan galwespen, galmuggen, vliegen, vlinders en nog meer soorten insecten. Het beeld wat je ziet is een vertaalslag van allerlei soorten gallen die groeien op de zomereik (Quercus robur). Het is echter niet schadelijk voor de boom en zo kunnen wel 80 soorten galmakers hun gang gaan op de zomereik. Dit kan ontzettend veel doen voor de biodiversiteit.

Artist statement

Ik ben een experimentele ontwerper die mijn ontwerpen tot leven brengt vanuit verschillende fascinaties en referenties. Met een realistische kijk ga ik aan de slag. Mijn ontwerpen zijn vaak oplossingsgericht en elementen van de natuur komen er veel in voor. Een groot referentiepunt zijn bomen. Hoe leven deze bomen en wat is hun verhaal? Verder is kleur ook een belangrijk onderdeel in mijn concepten. Deze zijn niet alleen visueel, maar ook functioneel van belang.

Alhoewel de wereld steeds digitaler wordt, probeer ik mijn werk analoog te houden. Alles wat ik maak, maak ik met de hand. Pas later wordt er een digitale wijze aan toegevoegd.

Van beplantingen tot grondvlaktes en van een grote schaal tot installatie, ik creëer ermee, ervoor en erdoor.

Ambities

Ik hoop te werken bij een bureau dat staat voor de onderwerpen die ik belangrijk vind. Het ontwerpen van de openbare ruimte staat voor nu bij mij op één. Voor nu voel ik dat dat over vijf jaar nog zou zijn. Ook maatschappelijke problemen wil ik graag betrekken bij die ontwerpen voor de openbare ruimte.

Geleerd tijdens de studie

Denken buiten de kaders en pak meer vrijheid. Ik ben een erg realistische ontwerper en wil graag dat mijn ideeën uitgewerkt kunnen worden. Je kan eerst gewoon opschrijven en schetsen wat er in je opkomt, daarna ga je het pas categoriseren. Later kijk jij waar je zelf vrolijk van wordt en wat haalbaar is.

Procesverslag Marloes van der Zwaag

Dit is een procesverslag van het Design Project. Het begon eerst met een schilderstijl genaamd het Luminisme. Dit is een schilderstijl die ik onbewust erg interessant vond. Toch wilde ik ook blijven bij mijn grootste fascinaties, namelijk bomen en biodiversiteit. In dit verslag kan je lezen en zien hoe de twee fascinaties elkaar vinden door een groot beeldend onderzoek.

Disclaimer: Het gene wat nu te zien is op Exposure is niet wat je ziet in het verslag. Ik ben zelf nog verder gegaan ermee en er is een andere uiting tot stand gekomen.