Onderzoek
Interactief ontwerp
Kunst en Economie
Ondernemerschap
Interactive product
Website
Artistieke prestatie

Young designer needs

Jasmijn De Boer
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

ONDERZOEK
Tijdens het afstudeerjaar van Kunst en economie heb ik onderzoek gedaan naar ontwerpstudenten en hun behoefte op het gebied van zakelijke en professionele ontwikkeling. De aanleiding hiervoor is geweest dat ik tijdens mijn studie veel heb samengewerkt met jonge ontwerpers en het mij snel opviel dat jonge ontwerpers na het afstuderen aan een kunstacademie niet goed weten waar en hoe ze moeten beginnen op de arbeidsmarkt. Als ik tijdens gesprekken vroeg waaraan dat lag en hoe ze op de stap van academie naar beroepspraktijk waren voorbereid dan was het antwoord vaak: “daar worden we niet op voorbereid”. Als eerstejaars kunst en economie student zette dit mij aan het denken en vervolgens heeft het me niet meer losgelaten.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat aan de zakelijke kant van het ontwerpvak en beroepsvoorbereiding op kunstacademies nauwelijks aandacht wordt besteed. Het komt erop neer dat de ontwerpers in wording deze kennis zelf moeten vergaren. Het gebrek aan zakelijke kennis en professionele vaardigheden zorgt bij de jonge ontwerpers voor onzekerheid en zij zouden zelf graag zien dat voor de zakelijke kant van het ontwerpvak op kunstacademies meer aandacht is. De manier waarop en waneer studenten hier precies behoefte aan hebben verschild per persoon. O
ntwerpers bewandelen ieder hun eigen weg en daar horen verschillende behoefte bij.

BEROEPSORGANISATIE NEDERLANDSE ONTWERPERS
Naar aanleiding van mijn onderzoek ben ik in samenwerking met BNO opzoek gegaan naar een geschikte ontwerpoplossing om ervoor te zorgen dat ontwerpstudenten van de Nederlandse kunstacademies met zelfvertrouwen de beroepspraktijk kunnen betreden als ontwerpprofessional. BNO paste als geen ander bij mijn afstudeerproject, omdat de vereniging de belangen van Nederlandse ontwerpers behartigd en de ontwerpcommunity versterkt met alle kennis die zij in huis heeft. 


PERSONAL NEEDS FINDER
Om eraan bij te dragen dat ontwerpstudenten met zelfvertrouwen kunnen starten in de beroepspraktijk als ontwerpprofessional is in samenwerking met BNO de Personal needs finder ontwikkeld. Dit is een tool die ervoor zorgt dat jonge ontwerpers de informatie en content krijgen aangereikt die zij nodig hebben om zichzelf te ontwikkelen tot ontwerpprofessional. Ontwerpers zijn er in verschillende soorten en maten. Iedereen bewandeld zijn eigen pad en daar horen individuele behoefte bij. Door middel van het stellen van vragen komt de Personal needs finder achter de individuele behoefte van de gebruiker. Op basis van die behoefte wordt er een selectie gepresenteerd van het BNO-aanbod dat interessant is voor de gebruiker. De tool maakt voor studenten en alumni inzichtelijk waar ze allemaal aan kunnen werken en welke kennis en kunde voor hen van belang kan zijn. Daarnaast geeft de tool inzicht in wat BNO voor hen kan betekenen.

Kortom, de tool voorziet de doelgroep van informatie en content die past bij hun leervragen en behoefte. Zo kunnen jonge ontwerpers zich goed voorbereiden op de toekomst na de academie wanneer zij daar behoefte aan hebben. Ze hebben de regie in eigen handen.


Scan de QR om het prototype van de Personal needs finder te bekijken!