Ander thema

person A.

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het project person A. gaat over de zoektocht naar mijn identiteit. Daarin komen verschillende fases aan bod zoals; uiterlijk, gedrag, de buitenwereld en acceptatie. Wij mensen zijn in constante transformatie door het leven heen, en deze wil ik laten zien. Er is geen goed of fout, geen uitkomst of antwoord.
Als maker vind ik het fijn om in een ander personage te stappen, te experimenteren met mijn identiteit en mijn grenzen op te zoeken. Het voelt alsof daar geen regels zijn, geen oordeel of ogen van anderen. Ik kan even compleet zijn wie ik wil, alleen is dit vooral mijn eigen geheim. Ik leg het in mijn eentje vast via bijvoorbeeld film of fotografie. Andere mensen zijn daar geen onderdeel van, alleen indirect. Ik voel schaamte en ben voorzichtig in hoe ik mij naar de buitenwereld uit of gedraag. Ik pas mij soms te veel aan aan mijn omgeving, maak mezelf minderwaardig en doe onder aan waar ik eigenlijk voor sta.

Ik vind het bijzonder hoe je op verschillende manieren in een personage kunt kruipen om daarmee een andere wereld te kunnen beleven of jezelf te laten zien. Iets opnieuw uit te beelden, of het vanuit een nieuw perspectief te bekijken. In personages waarmee ik speel, is een extremere vorm van Romy aanwezig. Een Romy die meer durft, experimenteert en zich nog kwetsbaarder durft op te stellen. Ze bezit kracht en zelfverzekerdheid.
De personages zijn ontstaan vanuit dingen waar ik naar terug verlang of ‘zou willen zijn’. Zoals Romy het kind, soms verlang ik terug naar haar zijn. En zodra ik haar weer even voel van binnen, geeft mij dit energie. Ik merk dat het voor mij belangrijk is en voelt om af en toe in een ander personage te kunnen kruipen, dit houd mij levendig. Voor mij is het een ontdekkingstocht door wat ik allemaal zou kunnen zijn.

Ik denk dat ieder mens soms wel eens verlangt naar een deel in zichzelf wat meer zou mogen leven. Persoonlijk vind ik het niet negatief maar bijzonder, en ik mag er meer van gaan houden. Deze film is een stap richting minder contrast tussen de verschillende delen in mij. Strevend vanuit het verlangen naar dat ik minder leef door het oog van de ander, en meer voor mijzelf.

Artist statement

Als maker is het een pre voor mij om volledig kwetsbaar te zijn. Onderwerpen als identiteit en persoonlijke ontwikkeling komen veel aan bod. Het fascineert mij hoe mensen in elkaar zitten en hoe ze hun lichaam en brein gebruiken. Hoe communiceren we, hoe verwerken we informatie en hoe uiten we ons naar buiten toe. Mentale gezondheid is iets wat daarin terugkomt en wat ik erg belangrijk vind. Daarnaast ben ik op zoek naar manieren om mijn eigen ervaringen te vertalen in verschillende media. Daarmee bevraag en reflecteer ik op situaties die mij leren en sturen. Hiermee wil ik thema’s en taboes bespreekbaar maken, communiceren als prioriteit stellen en mensen iets op een nieuwe manier laten ervaren. Mijn doel in mijn werk is beleving. Mensen mogen even in een andere wereld stappen. Dit omdat beleving je zoveel nieuwe dingen kan brengen. Sensaties, gedachtes en gevoelens die je van alles kunnen vertellen.

Kenmerken die in mijn werk terug komen zijn surrealisme, absurdisme, dromend en geheimzinnig. Ik vind het bevrijdend om los te gaan in fantasie, het laat mij voelen en denken op anderen manieren. Door dit toe te passen krijgt mijn werk een poëtische laag die ik interessant vind. Het poëtische vertelt vaak niet meteen wat er te zien is. Hierdoor is er ruimte voor eigen interpretatie. Daarnaast vind ik ongemakkelijkheid een bijzonder gegeven. Ik omarm dit, want hieruit ontstaan onverwachte dingen en wordt er iets doorbroken. Het gebruik van media verschilt en/of wordt gecombineerd. Dit zijn onder andere: film, fotografie, performance, schrijven, geluid en illustratie. Ik zie het als het uitdagen van mezelf om te blijven ontwikkelen hierin.

Ambities

Ik ga even stoppen met studeren, na dit 11 jaar te hebben gedaan haha. Dus focus op een baan of meerdere banen zoeken die mij leuk lijken, en starten met mijn basis op te bouwen. Daarnaast wil ik samenwerkingen aangaan en mezelf groter op de kaart zetten zowel binnen Nederland als daarbuiten. Dit omdat ik tijdens mijn Exchange connecties in London heb opgebouwd die ik graag wil behouden. Curatorschap is iets wat mij ook interesseert…
Ik zou graag mijn persoonlijke journey willen blijven verbinden met mijn makerschap en dat doorgeven aan anderen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb ontdekt wat mijn visie is, wat ik belangrijk en leuk vind om te maken. De studie is voor mij ook wel echt een groei in persoonlijke ontwikkeling geweest. Mijn eigen krachten versterken en toepassen. De rode draad in mijn werk ontdekken, mijn kenmerken, mijn stem. Nieuwe technieken geleerd om mijn kennis te verbreden. Verschillende perspectieven bekijken. Omgaan met feedback, kritiek, openstaan voor anderen en leren van andere makers. Weten dat dit echt is waar ik mee verder wil, en ik op de juiste plek zit.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Studies

Kingston School of Art, London - Exchange Graphic Design, 2022
HKU, Utrecht - Graphic Design, 2019-present
Radius College, Breda - Mediavormgeving, Graphic Design, 2014-2017
KW1C, 's-Hertogenbosch - Mediavormgeving, 2012-2014

Exhibitions
Glorywall, Kapitaal Utrecht, 2022
Speelveld, Academiegalerie AG, Utrecht, 2021
Spectrum, online expo, 2020
Cherry Berry, Dutch Design week, Eindhoven, 2015

Publicaties
2022: À Corps Perdu