Ander thema

Paperclip

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Iedereen heeft wel is een paperclip vastgehouden en het wellicht ook voor wat anders gebruikt dan waar die oorspronkelijk voor bedoeld is. Precies daar begon mijn fascinatie, want wat gebeurd er als je de functie veranderen of weghaalt?

Ik heb de paperclip vervormd en vergroot tot een nieuwe identiteit. Ik onderzoek hierin de (dis)functionaliteit en het ongemak dat mensen er van ervaren als iets, niet is. Een reactie op de huidige maatschappij waarin we niet in hokjes geplaatst willen worden, maar dat wel meer dan ooit doen. Door humor te gebruiken hoop ik op een laagdrempelige manier mensen aan te trekken tot mijn werk.

Met mijn werk hoop ik mensen een lach op het gezicht te brengen, en een emotie zoals verwarring, irritatie of wrijving op te roepen.

Artist statement

Mijn werk kenmerkt zich door humor in combinatie met een gevoel van ongemak of verwarring. Met mijn werk zoek ik het randje op van functionaliteit en disfunctionaliteit. Ondanks dat dit niet het startpunt is van een proces is het wel vaak de uitkomst. Een onbewuste fascinatie waarvan ik nog niet weet waar die precies vandaan komt, of wat mij hierin triggert.

Inspiratie haal ik uit mijn omgeving, zoals als een boutje dat op iemands tafel ligt, een heuvelachtig landschap waar ik door heen fiets, of het ongemak van mensen als iets nutteloos is. Het liefst maak ik hierin gekke combinaties. Zo stelde ik mijzelf, in een eerder project, de vraag; Wat als een kast zelf kan bepalen of het vol is of niet? En hoe speelt consumptiegedrag hierin een rol?

Met mijn werk hoop ik mensen een lach op het gezicht te brengen, en een emotie zoals verwarring, irritatie of wrijving op te roepen.

Ambities

Over 5 jaar hoop ik dat mijn werk op verschillende plekken te zien is, bijvoorbeeld in een park, een museum of in een ziekenhuis. Ik hoop dat ik de paperclip familie nog verder mag uitbreiden en ook zichtbaar is in het buitenland. Ik hoop ook mijn eigen bedrijf te hebben op een plek waar ik omringd ben door andere makers, kunstenaars, of designers.

Natuurlijk droom ik over de toekomst, maar ik wil mij ook laten verrassen, en kijken wat er op mijn pad gaat komen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn tijd op de HKU heb ik enorme sprongen gemaakt, zowel als maker als op persoonlijk vlak. HKU heeft mij de vrijheid gegeven om te onderzoeken, uit te proberen, te falen, en het allemaal weer opnieuw te proberen. Net zo lang tot je het idee hebt dat je iets te pakken hebt wat je echt leuk vindt en wat jou uniek maakt. Ik heb alle werkplaatsen uitgeprobeerd, sommigen waren fantastisch, zoals hout en vooral metaal. Anderen sla ik toch liever over, zoals keramiek en textiel.

Wat ik meeneem is: Als je veel probeert of maakt, dan heb je misschien wel 100 ideeën waar je uit kunt kiezen. Als je 3 dingen probeert of maakt, dan is de kans dat daar het beste idee tussen zit veel kleiner. Blijven maken, en vooral niet stilzitten is ‘the key‘ tot een goed ontwerp of idee.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Veelbelovend - Kunstgarage Franx - 14 juli t/m 13 augustus 2023 (Vlamingstraat 1 Zoetermeer)
Exposure - HKU Design - 28 juni t/m 2 juli 2023 (Kanaalweg 50 Utrecht)
Movables - AG Utrecht - 2020