Ander thema

Ontrafelde Draadlijnen (van Tijd)

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn werk komt voort uit een diepgaande exploratie naar het concept tijd. Er zijn verschillende manieren om naar tijd te kijken. Ik heb gekozen mij te focussen op ‘de tijd waarin wij leven’. ‘De tijd waarin wij leven’ wordt gevormd door de maatschappelijke en natuurlijke omstandigheden van een bepaalde periode. Als we kijken naar ons huidige tijd verschilt deze met andere periodes uit de geschiedenis. Ik heb verschillende periodes met elkaar vergeleken en heb ervaren dat het kijken naar een andere tijd lijkt op het reizen naar een ander land, naar een andere cultuur. Beide geven je de mogelijkheid jouw denkraam te vergroten. Even buiten jouw eigen wereld stappen. Je bewust worden dat mensen andere dingen dachten en andere dingen deden, ook op de plek waar jij nu jouw leven leeft. Alles om je heen laat sporen van tijd zien. Van de klinkers op straat naar het ontwerp van een stoel. Bewust zijn van hoe periodes van elkaar verschillen, laat zien dat maatschappelijke en natuurlijke omstandigheden veranderlijk zijn.
Ik vroeg mij af: ‘Wat is nu beter, het heden of het verleden?’ Tot ik uiteindelijk tot de conclusie kwam, de ene is niet slechter of beter dan de andere. Een andere periode is gewoon anders, het enige wat de ene periode beter of slechter maakt, ben jij als individu en hoe jij je verhoudt tot jouw omgeving en zij zich tot jou.
Deze twee realisaties gaven mij een gevoel van vrijheid dat ik de omstandigheden waarin ik leef, kan veranderen. Dat ik voor mijzelf en de individuen om mij heen het een beetje beter kan maken.

Aan het begin van dit project pakte ik een boek op van Taschen (Decorative Art 30’s & 40’s). Het boek bevat beeld van bekend werk uit de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw van architectuur tot keramiek, van lampen tot woontextiel. Ik besloot te kijken of ik deze tijd in één beeld kon vangen door alle type kunst in éen, met de klok mee, getekende collage samen te brengen.

Iets waar ik als persoon kritiek op heb, is hoe we nu in onze maatschappij sinds de industriële revolutie steeds maar sneller en sneller vooruitgang hebben. Iets wat in veel gevallen positief is maar daardoor zijn we in de haast ook sommige baten uit het verleden onderweg verloren. We zijn veel van onze praktische kennis en ambachten vergeten. Daardoor weten we ook niet meer dat er minimumtijd aan materie zit. De meeste tijd die wij nog in iets stoppen is de laatste hand aan de halffabricaten van de Ikea. We zijn compleet vergeten dat spruitjes nog wel tijd nodig hebben om te groeien.

Deze kritiek geef ik weer met de tweede laag die ik langzaamaan mijn tekening toe voeg met denimdraden. Elke draad benadrukt de tijd en de zorg die in een handgemaakt werk zit. Door deze ambachtelijke laag aan te brengen, draai ik als het ware de tijd terug op een periode waarin de industrialisatie van wonen volop in opkomst was.

Artist statement

Mijn werk bevindt zich meestal tussen de tweede en derde dimensie, denk bijvoorbeeld aan reliëfs. Ik hou er van meerdere simpele vertaalslagen op elkaar te stapelen waardoor er vaak een prettige vervreemding ontstaat die de kijker vraagt om het werk echt een beetje in te duiken. Mijn gereedschap van voorkeur is mijn fijne motoriek.

Ambities

Mijn ambities liggen buiten puur en alleen ontwerper zijn. Ik zou graag willen kijken wat mijn rol en bijdragen kan zijn in het creëren van een toekomst waar we weer meer samenleven met de planten, de dieren en al het moois dat de aarde ons heeft te bieden. Ik wil onderzoeken hoe we onze wereld op een dusdanige manier kunnen vormgeven dat we de baten van vroeger meenemen zonder dat we terug in de tijd gaan. Of ik dit met de hoed van ontwerper, verbinder of bestuurder ga doen? Zal ik ondervinden.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd dat dit onverwachte pad wel de juiste was. Ik heb mijn initiatief nemen weer terug gekregen. Ik heb geleerd hoe iedereen zijn eigen unieke kijk en bijdragen heeft en om daar de schoonheid van in te zien. Ik heb geleerd in mijzelf te geloven en de uitdaging aan te gaan.