Ruimtelijk ontwerp
Onderzoek
3D rendering
360 graden video
Interieur
Openbare ruimte
Interactive product
Gezondheid en welzijn
Ander maatschappelijk thema

Ontmoeting op gangniveau

Gera Uijterlinde
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Ontmoeting op gangniveau

Mijn afstudeerproject is uitgevoerd in opdracht van Jebber. Jebber is een ontwikkelaar van studenten- en starterswoningen in de steden Utrecht, Rotterdam en Groningen. Tijdens de 20 weken heb ik mij gefocust op de vraagstelling: 

 

“Hoe stimuleer je ontmoeting op gangniveau zonder een gemeenschappelijke ruimte te realiseren? “
Hierbij heb ik een passend concept bedacht en een uitwerking gemaakt voor het nieuwe studentengebouw dat Jebber aan het ontwikkelen is op het Utrecht Science Park. Dit gebouw moet naast dat het duurzaam is ook slim aansluiten op de omgeving en de behoeftes van de bewoners.

Vaak zijn de gangen in hoogbouw saai, kleurloos, onpersoonlijk en kennen de buren elkaar amper. Dit heeft als gevolg dat de studenten zich afzonderen en in hun eigen wereldje gaan leven. Hierdoor ontstaat er veel eenzaamheid onder de studenten.  Daarom wil Jebber, naast dat er gemeenschappelijke voorzieningen in de plint gefaciliteerd worden, er ook ontmoeting op gangniveau gestimuleerd wordt.

 Daarom heb ik het volgende concept bedacht: 


“Vertragen voor ontmoeten. Hierbij gaat het om het combineren van verkeersruimte en verblijfsruimte door middel van vertraging.”


Studentengebouw High Five

Er worden ongeveer 900 studentenkamer gerealiseerd in High Five die bestaan uit een mix van zelfstandige en onzelfstandige kamers. Ik heb mij gefocust op de zelfstandige kamers die geen gemeenschappelijke ruimte hebben en alleen een gang delen met elkaar. De aanwezigheid van een gemeenschappelijke ruimte is namelijk wel belangrijk. Het zorgt namelijk voor meer interactie, het kennen van je buren, sociale cohesie en een gevoel van veiligheid. Dit samen met het organiseren van buurtactiviteiten zorgt het voor meer ontmoeting op de hogere verdiepingen en minder eenzaamheid onder de bewoners.  De uitdaging ligt dan ook hoe je dit wel gaat faciliteren in een smalle ruimte.

Op de plattegrond hieronder is te zien hoe het concept is toegepast op High Five.

.

 

"Binnen High Five staat het ontwikkelen van een community Centraal."
Met dit concept "Vertragen voor ontmoeten"  zullen studenten op een prettige en gezellige manier meer kunnen genieten van hun studententijd.  Ben je nieuwsgierig geworden of heb je vragen?

Neem gerust contact met mij op of kijk op mij website!


Gera Uijterlinde | Beeldend verbinder 


https://guyterlinde.wixsite.com/onlineportfolio

g.uyterlinde@gmail.com