The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Puck ten Heggeler is in haar werk gaan kijken naar wat voor haar thuis betekent. Thuis is een concept waar je veel verschillende woorden aan kunt verbinden. Tijdens haar maakproces kwam ze erachter wat het belang is van deze verbindingen van woorden, plekken, personen en het gevoel van thuis. In het keramiek servies is een soort naïviteit en onbeholpens te zien. De tafelloper daarentegen laten meer de gesprekken en de kern van het gesprek thuis zien.

Thuis is een gevoel van los laten en waar niks moet.

De installatie is een tafelloper van 6 bij 0,75 meter, waarin op de grond het servies staat waarin puck haar thuismomenten zijn verbeeld. Het servies wat nog niet af is gaat over de moment van thuis in haar toekomst, waarin ze de vraag 'wat is voor mij thuis?' zichzelf nog vaak gaat stellen. De installatie zal daarom haar hele leven blijven groeien.

Artist statement

Puck ten Heggeler haalt inspiratie uit haar eigen omgeving, het karakteristieke Twente, waar de 'ons kent ons' mentaliteit zo prominent aanwezig is. Ze is voortdurend op zoek naar de verbindingen tussen mensen, zoals vriendschappen en familie, en wat de onderlinge verbondenheid creëert. Deze zoektocht brengt haar ook bij de vraag: wat maakt een plek tot thuis?

Het concept van thuis is van onschatbare waarde, zowel in het onderwijs als in de kunst. Puck begrijpt dat zonder kennis van iemands achtergrond het moeilijk is om de ander te begrijpen en passende ondersteuning te bieden. Ze gelooft dat het onderzoeken van het concept van thuis kan leiden tot een dieper begrip van anderen en het bevorderen van empathie en inclusie. Daarom zoekt Puck altijd naar interactie met mensen en vormt het de kern van haar werken, zoals de keukentafel vaak de kern is van thuis.

In haar werk streeft Puck ernaar om verschillende perspectieven samen te brengen. Ze weerspiegelt deze gevoelens en verschillende visies vaak in haar ambachtelijke creaties, zoals keramiekwerken en geborduurde kleden. Haar kunstwerken roepen het gevoel op van de naïviteit en onbeholpenheid van het leven, en tegelijkertijd verkennen ze de betekenis van thuis.


Ambities

Ik koester de hoop dat mijn inzichten als kunstenaar en docent kunnen worden overgedragen aan anderen, zowel door mijn toekomstige rol als docent als door middel van mijn kunstwerken. Op die manier kan ik mijn liefde voor kunst doorgeven en een open en optimistische kijk op de toekomst bevorderen.

Geleerd tijdens de studie

Kunst verbreedt je perspectief op de 'werkelijke' wereld. De wereld is in essentie een ruimte waarin voortdurend experimenteren plaatsvindt, en fouten dienen als bron van nieuwe inspiratie en uitdagingen om telkens weer de manier te vinden waarop je je boodschap aan je publiek kunt overbrengen. Door voortdurend te blijven proberen, ontdek je vanzelf het antwoord waar je naar op zoek bent!

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2022 - Faam, licht donker exposititie