The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn project gaat over het Natuurgebied Zuilen. Hier loopt een traject van de Gemeente Utrecht die nieuwe plannen heeft voor het gebied. Het greep mijn aandacht nadat ik erachter kwam dat de laatste melkveehouder binnen de ring van Utrecht dit land pacht. Veel mensen in de omgeving zijn het niet eens met de plannen, waarin stond dat de boer weg zou moeten. Door mijn onderzoek in polarisatie pikte ik snel op hoe het tussen gemeente en bewoners kan botsen. Inmiddels help ik de boer soms met melken, spreek ik regelmatig met de gemeente en maak contact met de werkgroep en omwonenden. Ik breng de verschillende perspectieven in kaart. Dit resulteert in videoportretten van de verschillende stakeholders, audio opnames van de gesprekken en geschreven teksten over de theorie achter polarisatie.

Artist statement

In mijn werk kies ik onderwerpen die actueel zijn. Zo snijd ik onderwerpen aan zoals de vluchtelingencrisis, de klimaatverandering, ongelijkheid en ligt mijn focus op dit moment op polarisatie. In deze onderwerpen wil ik mijn medemens aan het woord laten, hen als het ware een podium geven, om zo de belangrijke verhalen te laten horen.

De beelden bevatten een persoonlijk verhaal van iemand anders. Ik ga observerend te werk. Het contact dat ik met mensen leg inspireert mij en door een wederzijdse band op te bouwen met mijn onderwerp kom ik dichter bij de individuele verhalen. Mijn nieuwsgierige kant komt naar boven naarmate iemand zich openstelt en praatgraag is.

Ook als ik geen band kan opbouwen observeer ik graag mijn medemensen, in de trein, op straat of in de kappersstoel. Mijn projecten uiten zich in video-installaties, geschreven teksten en ruimtelijke voorwerpen. Hierin zoek ik soms subtiel de humor op, als dat gepast is. Mijn doel is om de kijker aan het denken te zetten en daarbij kritisch naar zichzelf en de omgeving te kijken.

Ambities

Ik zie mijzelf niet als beeldend kunstenaar, maar als documentair/commercieel maker. Ik voel mij het meeste thuis binnen de creatieve sector, en dan met name de muziek- en theaterwereld. Hierin hoop ik fotografisch werk te kunnen leveren aan bijvoorbeeld acteurs, theatergezelschappen, orkesten, muzikanten en meer. Over vijf jaar wil ik een breed netwerk hebben opgebouwd in deze sector en rondkomen van mijn eigen onderneming.

Mijn focus op het gebied van exposure ligt op de media. Kranten zoals de Volkskrant en de NRC zijn voor mij platformen waar ik mijn werk graag zou willen zien. In samenwerking met een journalist of columnist beeld maken voor een artikel zou mijn droom zijn.

Ik heb een fotografie studio in Utrecht en ik hoop deze over een aantal jaar uit te kunnen breiden naar een grotere oppervlakte, voor nu werkt het goed voor portretten maar ik wil meer ruimte hebben in de toekomst. Ik zie mijzelf als zelfstandig fotograaf maar ik hou de opties open voor een bijbaan in de creatieve sector. Ik heb mijn atelier in een creatieve broedplaats waar ik van veel disciplines mee krijg hoe dingen werken, van houtbewerkers tot kostuumontwerpers. Hierin heb ik goede contacten en zie ik voor mijn toekomst ook mogelijkheden in een (deeltijd) beroep dat buiten de fotografie valt.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik met name geleerd dat tijd een belangrijke factor is in mijn werk. Ik werk soms slecht onder tijdsdruk, op andere momenten juist weer heel goed, maar over het algemeen weet ik dat ik hier rekening mee moet houden. Tijdens de studie ben ik mijzelf hierin tegengekomen en heb ik opgemerkt dat ik makkelijk stil kom te liggen door ‘negatieve’ feedback. Hierin is ‘negatief’ een discutabel woord want ik heb nooit vervelende of nare feedback ontvangen. Wat ik wel heb gemerkt is dat bepaalde manieren van feedback en beoordelingen mij kunnen laten bevriezen. Als er te veel wordt verwacht in een korte tijd blokkeer ik makkelijk en als ik ondersteunende en motiverende feedback ontvang werk ik stukken beter. Dit heeft grote invloed op mijn werkwijze en prestaties.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Expositie afstudeerwerk Fotografie Noorderpoort, LichtZone Groningen, 2019
Album cover beelden Vic Willems – Wachten Tot Het Fout Gaat, 2023
Groepsexpositie Something New, Something Borrowed, AG Utrecht, 2023
Posterbeeld voor Het Tuintheater, 2020 – 2023
Posterbeeld voor De Garde, 2024