Diversiteit en inclusiviteit

Onbeperkt Toegankelijk

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Kunst heeft mij veel gebracht in de ontwikkeling tot wie ik nu ben als open, nieuwsgierig en creatief persoon. Wat zou het fantastisch zijn als kunst toegankelijk is voor iedereen uit de maatschappij. En dat iedereen zich op zijn eigen manier kan ontwikkelen. Met deze droom is mijn afstudeerproject begonnen. Door de droom op te delen in kleinere onderwerpen hoop ik bij te dragen aan een inclusieve en toegankelijke culturele sector. Zo begon mijn expeditie door onderzoek te doen naar de waarde van kunsteducatie voor kinderen met een visuele beperking. Hierbij ontdekte ik dat het voor kinderen met een (visuele) beperking juist waardevol is om kunsteducatie aangeboden te krijgen. Dit omdat deze doelgroep al te vaak tegen dingen aanloopt wat ze niet kunnen. Kunsteducatie laat zien wat ze allemaal wel kunnen. Hierdoor horen ze erbij, en doen ze mee.

Door de handen ineen te slaan met het Rijksmuseum Amsterdam is er gezamenlijk gewerkt aan een stukje toegankelijkheid binnen de organisatie. Namelijk door de ontwikkeling van toegankelijke ansichtkaarten en onderwijsposters. Zowel de kaart als de poster zijn voorzien van een afbeelding van een kunstwerk uit de collectie van het Rijksmuseum, deze is toegankelijk gemaakt voor kinderen met een visuele beperking door braille, reliëf en audio ondersteuning toe te voegen. De ansichtkaarten zullen verkocht worden in de museumwinkel en de onderwijsposters zullen opgestuurd worden naar iedere school (primaire en voortgezet onderwijs) in Nederland.

Tijdens het project is er een verbinding gelegd met de pionierende organisatie de CBB. Samen maken we ons sterk voor de ontwikkeling van het eerste toegankelijke product van het Rijksmuseum Amsterdam. Het project laat de maatschappij kennis maken met een nieuw toegankelijk en inclusief product. Daarnaast zorgt het product voor de kracht van verbeelding, en stimuleert daarmee spelend ontwikkelen en leren. Tot slot wordt de culturele sector een stukje toegankelijker gemaakt, door enerzijds bewustwording van inclusiviteit en anderzijds door een nieuw soort artistieke waarde te creëren.

Op deze manier is het afstudeerproject een eerste puzzelstuk in het compleet maken van de oplossing, en dus de droom om kunst toegankelijk te maken voor iedereen uit de maatschappij.

Artist statement

Meedoen en erbij horen.

Kunst is al lang niet meer alleen voor de elite, toch is het voor bepaalde groepen uit de maatschappij nog altijd niet toegankelijk. Ik vind het belangrijk dat hier verandering in komt. Mijn afstudeerproject creëert bewustwording en kansen voor de buitengesloten groepen. Hierbij wordt gecreëerd vanuit verschillende perspectieven, door verbanden te leggen en te innoveren ontstaat vernieuwing. Hierbij haal ik energie uit ervaringen van de doelgroep en andere belanghebbende. Kunsteducatie is meer dan alleen gezellig knutselen, het zorgt dat kinderen meedoen en erbij horen.

Ambities

Na het afronden van de studie Kunst en Economie vervolgt mijn studieloopbaan door een tweejarige Master Kunsteducatie te volgen. Tijdens deze Master start de ontwikkeling van mijn professionele carrière binnen het domein kunsteducatie. Hiermee beoog ik een baan als kunstcoördinator binnen het (speciaal) onderwijs of de museumwereld. Waar ik voortborduur op mijn eigen opgezette onderzoek, en met een open en frisse blik vervolgonderzoek doe. De toekomst zit hierbij boordevol mogelijkheden en ik kan niet wachten om mij als professional sterk te maken voor de toegankelijkheid van kunst(educatie).

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie Kunst en Economie heb ik mijzelf professioneel ontwikkeld door te leren reflecteren, verbinden en innoveren dit alles met een open houding. Ook heb ik de essentie van een sterk netwerk geleerd, dit bevordert de vakkundigheid, efficiëntie en de slagingskans van ieder project. Hierbij heb ik mijzelf als doortastende manager ontwikkeld, met doorzettingsvermogen en een hart voor kunsteducatie. Als professional sta ik open voor feedback en bekijk ik situaties vanuit verschillende perspectieven, dit stelt mij in staat om te blijven groeien en ontwikkelen binnen het werkveld.