Ander thema
Duurzaamheid en circulariteit

(On)eindig

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Waar liggen de grenzen tussen wat is levend en wat is levenloos? Door de mens wordt vergankelijkheid gezien als de schaduwzijde van groei, maar vergankelijkheid in de natuur is geen teken van zwakte, maar eerder een onlosmakend samengaand onderdeel van het leven.
Wat je hier nu ziet zijn slechts momentopnames. Deze wezens bevinden zich in het ontbindingsproces, waarbij in de loop van de tijd zijn oorspronkelijke staat niet meer is terug te keren en er niets meer overblijft dan een skelet. Maar binnen in de huid liggen zaden verborgen, klaar om de volledige cirkel van het leven opnieuw te laten bloeien.

Ik hoop dat mijn werk leidt tot vertraging, een verstoring van de alledaagse routine die uitnodigt om de tijd te nemen en te ervaren. Dat het vragen oproept en je zelf weer je eigen versie van het verhaal kunt creëren.

Artist statement

In mijn werk vindt altijd een beweging plaats; soms in de vorm van een constante beweging zoals een hartritme, andere keren ontwikkelt en verandert de beweging zich in de loop van de tijd. Ik geloof dat wanneer je dingen loslaat, ze heel mooi kunnen worden op manieren die je zelf niet zou kunnen bedenken; sommige dingen hebben tijd nodig om te kunnen gebeuren. Daarbij zoek ik naar een manier waarop ik het geheel niet volledig onder controle heb. Deze liefde voor beweging vormt de basis voor mijn installaties en sculpturale werken. Het liefst plaats ik deze in de openbare ruimte, om het alledaagse te doorbreken.

Ik wil de wereld op een onschuldige en verwonderde manier ontdekken zonder
oordeel. Waarbij ik altijd op zoek ben naar 'gevonden voorwerpen' die op een of andere manier een bepaalde tactiliteit en flexibiliteit in zich hebben. Bijvoorbeeld matrassen, veringen en dingen die eigenschappen van een huid hebben zoals kaarsvet, panty’s, zeep en bio-plastic. Die flexibiliteit is nodig omdat, naast dat je het kan vormen, het ook een eigen wil heeft wat leidt tot onverwachte resultaten. Elk materiaal dat ik gebruik, beweegt en ademt op zijn eigen manier. Zo probeer ik met de materialen te communiceren en ze te combineren totdat ze samen één worden.

Ik hoop dat mijn werk leidt tot vertraging, een verstoring van de alledaagse routine die uitnodigt om de tijd te nemen en te ervaren. Het idee dat iets in beweging is en verandert, zijn eigen verhaal heeft waarbij je kunt fantaseren over de uitkomst; geeft mij een gevoel van nieuwsgierigheid en er is iets prettigs aan niet-weten met het vooruitzicht op wel-weten.

Ambities

Ik wil mijn eigen routine verder ontwikkelen, daarbij wil ik mijn makerschap en mijn manier van leven samen laten komen. De komende tijd ga ik verder met het opbouwen van mijn tuinhuis en een moestuin. Daar hoop ik me te laten inspireren door in en met de natuur te werken. Op die manier wil ik uit de alledaagse sleur komen en mogelijk ook samen met anderen ervaringen creëren. Verder wil ik veel met open calls en opdrachten werken en hoop ik residenties te kunnen doen.

Geleerd tijdens de studie

De afgelopen jaren heb ik kunnen ontdekken wie ik ben als maker en wat ik wil in het leven. Ik heb geleerd mijn eigen weg daarin te vinden. Volg je intuïtie, wees een beetje eigenwijs: er is namelijk niet maar één juiste manier.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2024 - Groepsexpositie / performance, VERHEVEN... on a fragrant plain, Tilburg

2024 - Groepsexpositie, Junction, NDSM Fuse, Amsterdam

2023 - Groepsexpositie, THINGS, De Nijverheid, Utrecht

2022 - Kaapstad Talents Program, Tilburg

2022 - Schat van Makers, Tilburg

2021 - Solo expositie, Gemeentelijk Museum van de Hedendaagse Kunst, Waalwijk