Duurzaamheid en circulariteit

Ode aan de schelp

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het project Ode aan de schelp is ontstaan uit mijn fascinatie en liefde voor de zee. Tijdens het experimenteren met (bio)materialen viel mijn oog op de schelp. Ik dook in het materiaal van de schelp en toen ik dit onderzocht kwam er veel belangrijke informatie naar boven. Ik vond allerlei artikelen over oceaanverzuring en het effect hiervan op de schelpdieren. Met als gevolg een sterk verlangen om dit verhaal te vertellen en visueel zichtbaar te maken. Hoe kan het dat ik zelf aan zee ben opgegroeid en hier toch niets van wist?


In mijn mixed media-installatie laat ik mijn onderzoek naar schelpdieren zien en de impact die oceaanverzuring op deze zeedieren heeft. Ik probeer wetenschappelijke data behapbaar en toegankelijker te maken voor een breder publiek. Dit doe ik door het visueel te maken met keramiek, film en projectie. Op deze manier kan het publiek zich omgeven in de wereld van de schelp en haar uitdagingen.

Wat ons te wachten staat? Een strand zonder schelpen..

Artist statement

Met mijn werk probeer ik complexe klimaatgerelateerde en sociale thema's op een visuele en behapbare manier over te brengen, om zo een groter publiek te bereiken en aan te spreken. Dit doe ik door beeldend werk te maken van klei en werk ik daarnaast met film en projectie. Ik uit mezelf vaak in verschillende vormen van media rondom hetzelfde thema. Deze verschillende lagen komen samen in een mixed media-installatie.

Als maker geloof ik dat het belangrijk is om mijn artistieke vermogen en stem te gebruiken om zowel te informeren als te inspireren. Ik wil mensen aanzetten tot actie en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen voor onze leefomgeving.

Ambities

Mijn streven is om impact te creëren op sociaal en ecologisch vlak door verhalen te vertellen, te informeren en bewustwording te realiseren.

Ik werk graag met meerdere makers (of wetenschappers) samen aan een groter project waarin verschillende visies en media samen kunnen komen. In een studio, kunstinstelling of een broedplaats.

Daarnaast lijkt het me een mooie uitdaging om aan de slag te gaan als curator of ruimtelijk vormgever van exposities bij musea.

Geleerd tijdens de studie

Gedurende mijn tijd bij de HKU ben ik onderzoek en proces gaan waarderen. Het proces is zoveel waardevoller dan het eindresultaat. Iets wat ik ook weer tijdens mijn afstudeerperiode heb ervaren. Plannen en ideeën die je hebt tijdens het proces kunnen zomaar van tafel worden geveegd, de koers verandert en later valt alles weer op zijn plek.

Als maker heb je een krachtige stem die je kunt inzetten door middel van je werk. Gebruik die stem! Het is voor mij essentieel geworden om mijn artistieke vermogen en makerschap in te zetten om bij te dragen aan positieve verandering en bewustwording.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

HKU Design Exposure 2024
HKU Biodesign Challenge, Amelisweerd 2024