The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een verhaal uit de eerste eeuw, gedicht in 1530, vertaald in 1662, gezongen op muziek van Bach, Distler, Graupner, Poulenc, Pepping, Charpentier, Rheinberger, Othmayer, en de dirigent uitgevoerd door drie koren en een barokorkest; O Mensch is een Nederlandstalige passie en tevens tevens het eindexamen van Samuel Reid Navarro en zal klinken op 14 juni om 20:00 in de Torenpleinkerk te Vleuten

Artist statement

Ik hoop dat er in mijn werk meer klinkt dan alleen muziek. Ik probeer de muziek vaak in een context te plaatsen, hetzij een historische context, een narratief, of een vaste vorm zoals als een mis. Ik speel graag met vaste structuren omdat zij het publiek ook houvast geven.
Zelf vind ik klassieke concerten eigenlijk best vaak saai. Soms zingt een koor gewoon een aantal liederen, en dan hebben ze niet veel met elkaar te maken, naast de abstracte thematiek of de tekst. Ik houd ervan als het hele concert één geheel is, een ervaring waarbij elk stuk noodzakelijk op die plek staat en niet op een andere plek had kunnen staan. Het is als een soort film die zich afspeelt, een verhaal wat wordt verteld, en elk stuk is een scene. Zo hoop ik dat ik het publiek meer betrek dan bij een traditionele ‘recital’.

Ambities

Ik hoop met een (semi-)professioneel ensemble soortgelijke projecten te kunnen doen, en dan het liefst nog waar ik ook als geluidsproducent te horen ben. Dirigeren is leuk, maar uiteindelijk ook iets overbodigs, vind ik. Ik zou meer als artistiek leider van een ensemble willen werken, terwijl ik er zelf middenin sta als muzikant, hetzij als zanger of organist of klavecinist... ik hoef geen concertzalen te veroveren, als ik maar mensen kan boeien en vermaken.

Geleerd tijdens de studie

De masterclasses van Jos van Veldhoven hebben mijn ogen geopend voor de enorme expressieve mogelijkheden die er zijn met een koor, en de vrijheid die je hebt als dirigent bij het interpreteren van met name oude muziek.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

In 2018 organiseerde ik een concert waar de hele opleiding docent muziek in Leiden aan meedeed. Het was een Mis, waarbij elk stuk chronologische een stap door de tijd zette. We begonnen met Lassus, en eindigden met Pärt.. Tussen het ordinarium was er ruimte voor kleinere ensembles en solo stukken, die nodig waren voor zo een opleidingsconcert. Maar elk stuk had nu een logische plek in een geheel.

In 2022 voerde ik met Kamerkoor 4bij4 de mis van Charpentier uit, welke gebaseerd is op franse volksliedjes. Ik plaatste deze volksliedjes ook steeds voor elk misdeel, en ik spreidde de verschillende delen van de mis door het hele concert. De pauze was dan de preek zegmaar.

Voor mijn eindexamen Bachelor Koordirectie heb ik het concept naar een hoger niveau getild, door deze keer een pastiche nederlandstalige passie te maken... daarvoor nodig ik je graag uit op 14 juni om 20:00 in de Torenpleinkerk te Vleuten.