Interactief ontwerp
Beeldende kunst
Beeldhouwwerk
Installatie
3D rendering
Artwork
Experience design
Interactieve installatie
Interactieve kunst
Inclusie en diversiteit

New Perspective

Niels Noordeloos
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor


NEW PERSPECTIVE


 Design project 

New Perspective is een kunstwerk dat gaat over de discriminatie, marginalisering en stigmatisering van rolstoelgebruikers. Het doel van dit kunstwerk is om de kijker een nieuw perspectief te bieden tegenover rolstoelgebruikers. New Perspective inspireert en activeert.

Sinds mijn zus in een rolstoel zit, ervaart zij dat mensen haar anders zijn gaan behandelen; vaak veroordelen mensen haar al gauw als zielig, minder of hulpbehoevend. Mensen zien de rolstoel als zwakte; als definiëring van dat er iets mis is met je lichaam. Mensen hebben vooroordelen over de rolstoel en de gebruikers daarvan, en nemen niet de tijd om in te zoomen op de persoon. Rolstoelgebruikers zien dit anders, de rolstoel is een tool, een middel om te bereiken wat je zonder die rolstoel niet kan, of waar je anders geen energie voor hebt. Mijn zus heeft mij dit perspectief laten zien, en mijn doel is door middel van mijn kunstwerk dit perspectief met de rest van de wereld te delen.

Het kunstwerk dat ik heb gemaakt is vanuit meerdere perspectieven te bekijken, vanuit het eerste perspectief zie je een rolstoel, en wanneer je 90 graden om het kunstwerk loopt zie je een hardlopende vrouw. Ondanks dat deze twee perspectieven zo verschillend van elkaar lijken, heb ik ze in één kunstwerk verwerkt, om te laten zien dat dit dezelfde persoon is. Mijn zus zat namelijk vroeger net als ik op atletiek, alleen nu zit ze in een rolstoel; twee verschillende perspectieven maar mijn zus is nog steeds dezelfde persoon.

Ik heb dit ontwerp uitgewerkt in koperen buizen, maar zoals je misschien wel begrijpt is dit erg instabiel en zou ik dus graag mijn kunstwerk van brons willen laten gieten. Ik heb al met verschillende bronsgieterijen contact opgenomen betreft de mogelijkheden en er is een bronsgieterij die hier enorm enthousiast op reageerde, en nadat ik daar langs ben gegaan heb ik ook een prijsopgave gekregen van hoe duur dat dan zal worden om het kunstwerk in brons uit te werken.

Wanneer het kunstwerk in brons is gegoten kan dit vrij in de openbare ruimte komen te staan, het liefst op een plek waar zoveel mogelijk mensen dit te zien krijgen. Om zo het nieuwe perspectief te delen met zoveel mogelijk mensen.

  Platform periode 

Reflectieverslag platform periode - juni 2021

 Bijlage 1 - Brief van aanbeveling

Bijlage 2 - Pleidooi inclusiviteit

 

 Documentatieverslag - New Perspective 

 

 

E-mail: info@nielsnoordeloos.nl

Website: nielsnoordeloos.nl

Tel: +31 6 31092143

Instagram: Omgitsniels

Niels Noordeloos Hey jij daar! Wil je met mij praten over mijn project of gewoon even gezellig praten, dat kan! Stuur mij een whatsapp berichtje of bel mij en dan maak ik tijd voor je vrij.