Ander thema

Nederland wordt warm als de temperatuur onder nul daalt

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In 2012 hoopte ik samen met heel Nederland op een Elfstedentocht. Samen met mijn ouders keek ik op 8 februari 2012 naar De Wereld Draait Door. Waar te zien was dat oud schaatser Erben Wennemars treurt om de woorden van de voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden Wiebe Wieling: ‘Beste mensen, ik heb geen goed nieuws’. De eerste echte kans op een Elfstedentocht in 15 jaar en hij gaat niet door.
Eigenlijk heel gek want ik kon mij nauwelijks inbeelden waar we samen met Erben Wennemars om treurde. Toch vond ik het enorm jammer dat er geen Elfstedentocht kwam. Hier is het zaadje geplant voor mijn persoonlijke fascinatie voor de Elfstedentocht. Hoe kan het dat ik samen met heel Nederland al 26 jaar hunker naar een schaatstocht van 200 kilometer?

Toen ik aan het begin van dit studie jaar ging nadenken over een onderwerp voor mijn afstuderen ging ik mij verdiepen in het onderwerp: het behoud van de Elfstedencultuur. Deze cultuur is immers een onderdeel van de Nederlandse cultuur maar het heeft ook al 26 jaar niet plaats gevonden. Hoe zouden we er dan voor kunnen zorgen dat deze cultuur alsnog behouden en doorgegeven wordt aan een jongere generatie?
De oplossing die ik hiervoor heb ontworpen is een podcast over de Elfstedentocht. De generatie die niet (bewust) de Elfstedentocht heeft meegemaakt is ook een generatie die graag naar podcast luistert. Om ervoor te zorgen dat de jongere generatie echt verbonden wordt met de Elfstedentocht en de bijbehorende cultuur, is het de bedoeling dat ze de podcast alleen kunnen luisteren langs de route van de Elfstedentocht. De verhalen van schaatsers of vrijwilligers in de podcast hebben plaats gevonden op de plekken waar de luisteraar naar de podcast luistert.

Artist statement

In mijn werk én leven ben ik altijd gefascineerd door verhalen. Verhalen kunnen op veel verschillende manieren verteld worden, door documentaires en podcasts maar ook door mensen en spullen. Mooie documentaires of podcasts kunnen ervoor zorgen dat je je even in een andere wereld bevindt en dat vind ik er juist fijn aan.
In mijn werk streef ik ernaar om verhalen te vertellen waarvan ik vind dat ze verteld moeten worden en waarvan ik denk dat die verhalen de wereld een beetje mooier maken. Elk verhaal is een uniek beeld van iemand op de wereld. Een goed verhaal kan het gevoel van nostalgie, erkenning, verwondering en verbazing oproepen.
Ik geloof in de kracht van beeld en geluid. Tegenwoordig zijn we met zijn allen verslaafd aan prikkels. Mooie beelden, interessante geluiden en pakkende verhalen kunnen er voor zorgen dat we bereid zijn om de tijd te nemen om naar die goede documentaire of interessante podcast te luisteren.

Ambities

Als ik later groot ben wil ik als professional werkzaam zijn in de podcast en documentaire industrie. Als verbinder en manager wil ik onderdeel zijn van het productie proces. Met mijn nuchtere blik wil ik praktisch en inhoudelijk meedenken om de verhalen zo mooi, duidelijk en pakkend mogelijk te vertellen.

Geleerd tijdens de studie

Door de studie Kunst en Economie heb ik geleerd hoe ik mijn fascinatie voor verhalen kan omzetten in iets praktisch en aan welke onderdelen je dan moet denken. Door met 1 been in het creatieve proces te staan en met 1 been in het praktische/ financiële proces, heb ik een basis gelegd om de dingen te bereiken die ik wil bereiken.
Voordat ik aan de opleiding Kunst en Economie begon dacht ik dat ik de financiële vakken niet zo leuk zou vinden. Maar door juist over het financiële plaatje na te denken worden ideeën concreet.