Beeldende kunst
Onderzoek
Beeldhouwwerk
Installatie
Film: Experimenteel
Print
Tekst
Artistieke prestatie

Mutual Darkness of Objects

Lindsey Bundel
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

De badkamermat

Regel:

a. Ik documenteer de positie en/of vorm van de badkamermat wanneer dit frustratie bij mij oproept.

In een periode van 11 weken heb ik de positie en vorm van de badkamermat gedocumenteerd wanneer de aanhoudende veranderingen in het object mij frustreerden. De 28 badmat-versies die hieruit zijn voortgekomen zijn vervolgens zo nauwkeuring mogelijk nagemaakt op schaal en bewaard in keramiek. Deze sculpturen bevatten de onbezonnen, jeugdige en vitale sporen van mijn huisgenoot; een energie die ik wens te bewaren omdat het sterk contrasterend is met die van mij.


Mutual Darkness of Objects

Mutual Darkness of Objects is een research documentatie, geïnspireerd door Object-Oriented Ontology, over het ontdekken van een narratief vanuit een niet-menselijk beginpunt. De titel refereert naar het idee dat objecten nooit direct contact met elkaar maken, net zo min als met de menselijke geest, maar een mediator nodig hebben om dergelijk contact te laten plaatsvinden. Deze 'wederzijdse duisternis' of 'wederzijdse teruggetrokkenheid' van de dingen, een term gebruikt door Heidegger, maakt de realiteit alleen toegankelijk met indirecte taal, zoals metaforen in esthetica en poëzie. 


Methodiek

object (as tracer) --> traces (they capture) --> metaphor --> communicative value 

Het (niet-menselijk) object wordt gebruikt als ‘tracer’. Een term geleend van de publicatie ‘Our Darling Objects’ van Emille Gomart. Hij definieert het als iets dat de sporen vangt van de verschillende werelden waarin het zich wendt. Door het observeren en analyseren van het object in de verschillende netwerken van handelingen waarin het zich bevindt, hoop ik een communicatieve waarde uit de variërende gebaren van het object te halen. Dit leidt hopelijk tot een verkennend dialoog tussen mij, de ander en de dingen om mij heen.


Regel:

b. Ik documenteer de badkamermat wanneer ik de ruimte betreed en wanneer ik deze weer verlaat.

Regel:

c. Ik documenteer de badkamermat om 09:00 uur 's ochtends en 21:00 uur 's avonds en mag de mat niet corrigeren.