Artistieke prestatie

Momenten van Gebreide Troost

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Anne Jansen (1998). Mijn project Momenten van Gebreide Troost is een gesprek dat ik aanga met mijn materiaal. Een project waar de liefde voor wol en breisels naar voren komt. Waarin zachtheid zich koppelt aan het doorgeven van rust en troost. Met grote gebreide truien als visualisatie van dat gevoel.

Ik presenteer mijn werk op verschillende manieren. Zonder schetsen of een van tevoren uitgedacht plan. Maar met de focus op mijn intuïtie en wat mijn materiaal van mij vraagt.
Waden in de oneindigheid van zachte materialen. Troost vinden in breisels. Mijn project Momenten van Gebreide Troost is een gesprek wat ik aanga met mijn materiaal. Een project waar de liefde voor wol en breisels naar voren komt. Waarin zachtheid zich koppelt aan het doorgeven van rust en troost. De troost die ik zelf ervaar tijdens het maakwerk. Met grote gebreide truien als visualisatie van dat gevoel.
Zoals Eva Hesse zei over haar werk No Title: ‘Hung irregularly tying knots as connections really letting it go as it will. Allowing it to determine more of the way it completes its self.’
Ik presenteer mijn werk op verschillende manieren. Zonder schetsen of een van tevoren uitgedacht plan. Maar met de focus op mijn intuïtie en wat mijn materiaal van mij vraagt.
Ik ben geen modeontwerper, en ik ben dat nooit geweest. Ik denk niet in patroondelen en coupnaden. Ik denk in breisels, haaknaalden, draden verbinden en verweven met elkaar. Bij mij is de trui geen trui. Langzaam verloor de trui zijn rol als kledingstuk, en begon ik hem te zien als een sculptuur.

Artist statement

Designer of knitwear, textiles and words

Met de focus op wol en breien, ontwerp ik series van objecten en kledingstukken. Deze series vertellen het verhaal van mijn zoektocht naar rust en comfort, in een wereld die altijd in sneltreinvaart staat.

Mijn project Momenten van Gebreide Troost is een gesprek wat ik aanga met mijn materiaal. Een project waar de liefde voor wol en breisels naar voren komt. Waarin zachtheid zich koppelt aan het doorgeven van rust en troost. Met grote gebreide truien als visualisatie van dat gevoel.

Ik ben geen modeontwerper, en ik ben dat nooit geweest. Ik denk niet in patroondelen en coupnaden. Ik denk in breisels, haaknaalden, draden verbinden en verweven met elkaar.

Ambities

Ik wil werken aan de ontwikkeling van participatie kunstwerken in samenwerking met andere mensen en andere kunstenaars. Samen werken aan een collectief werk, onze draden met elkaar verbinden. Samen kunst maken zien als een manier om een gesprek te starten.

Daarnaast wil ik verder werken met mijn ontdekkingstocht door middel van materiaal. Samen aan de slag met mijn breimachine en spinnenwiel. Autonoom werk blijven door ontwikkelen en ontdekken.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik heb geleerd is vertrouwen. Vertrouwen in dat dingen wel op zijn plaats vallen. Dat je niet (altijd) van tevoren een heel plan kan uitschetsen. Maar je kan laten leiden door de weg. De schoonheid daarvan in zien. Ontwerpen terwijl je handen bezig zijn. Je handen laten nadenken samen met het materiaal.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Artist in Residence en Solo Expositie
bij LekArt, Culemborg

Tentoonstelling BINNENsteBUITEN
18 juni t/m 21 september
bij WG Kunst, Amsterdam

Tentoonstelling Futuro
24 juni t/m 24 juli
bij WG Kunst, Amsterdam

Tentoonstelling Futuro

Een onderdeel van dit project is ook te zien bij WG Kunst in Amsterdam. Als onderdeel van de tentoonstelling Futuro, 24 juni t/m 24 juli 2022.