Duurzaamheid en klimaat
Inclusie en diversiteit

Mola patch tote bag

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Duurzaamheid en ambacht. Upcycling en textiel. Door Covid-19 hebben veel mensen thuis gewerkt en door een strikt reisverbod konden we nergens heen. Breien werd weer hot en andere DIY projecten werden populair. Haken, macramé en ook zelf kleding maken. De vintage winkels worden helemaal hot en het begrip "Vino Kilo" kent inmiddels bijna iedereen. Voor mijn eindexamenwerk heb ik een lessenserie ontworpen voor het voortgezet onderwijs die inzetbaar is voor alle niveaus in leerjaar twee. Andere leerjaren zijn niet uitgesloten en kan zeker ook ingezet worden met aanpassingen. Leerlingen krijgen de opdracht om een patch te maken wat geïnspireerd is op de Mola techniek. Deze techniek heb ik aanpast naar behaalbaarheid en niveau van de lerende. Naast het maken van een mola patch maken leerlingen ook hun eigen canvas tasje waar het mola ontwerp uiteindelijk op komt.

Artist statement

Eerder afgestudeerd als theatervormgever in 2014 wil ik in mijn docentschap leerlingen en collega's inspireren met de ervaringen die ik heb opgedaan. Mijn enthousiasme voor het textiele ambacht overbrengen naar jongeren om inzicht te geven naar een duurzame toekomst.

Ambities

Over vijf jaar hoop ik een succesvolle docent te zijn en dat ik veel leerlingen nieuwe inzichten heb gegeven in de creatieve kunstvakken.

Geleerd tijdens de studie

Dat leerlingen nu extra tijd en persoonlijke aandacht nodig hebben, helemaal na een paar jaar door Covid-19 omstandigheden te hebben moeten leven is groepsbinding belangrijk. Het veilige leerklimaat op school weer ervaren en samenwerken naar een mooie duurzame toekomst.

Mola

Leerlingen op het vo zitten dagelijks op hun smartphone en zijn bezig met alles wat er in hun belevingswereld speelt. Instagram, TikTok, Snap en noem maar op. Als docent beeldende vorming wil ik leerlingen iets meegeven, nieuwe skills leren en leerlingen iets laten ontdekken uit een ander cultuur. Daarvoor heb ik de Mola ontdekt. Mola is een hand naaitechniek wat stamt van de Kuna bevolkingsgroep in Panama. Het is een oude ambacht wat nog steeds wordt beoefend. Door deze techniek toe te passen in mijn lessen zodat het boeiend wordt voor vo leerlingen was een hele interessante en leuke werkproces.