Duurzaamheid en circulariteit
Ander thema

Mode Erfgoed: Verborgen Schatten voor een Duurzame Toekomst

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Vandaag de dag neemt de urgentie van het aanpakken van vervuiling in de mode-industrie steeds verder toe, waardoor mijn verlangen om een verschil te maken in het verduurzamen van deze sector alleen maar groter wordt. Als toekomstig manager droom ik ervan om een positieve impact te hebben op de mode-industrie en verandering teweeg te brengen.

In samenwerking met het Centraal Museum Utrecht heb ik de gelegenheid gekregen om dichter bij het verwezenlijken van deze droom te komen. Het Centraal Museum heeft in 2022 een deel van hun historisch mode-erfgoed gedigitaliseerd. Het driedimensionaal modelleren van kleding biedt namelijk verschillende mogelijkheden om de industrie te verduurzamen, of in het geval van het museum, om oude kledingstukken te behouden.

Helaas wordt deze techniek nog niet voldoende benut in de mode-industrie en loopt mode-educatie achter bij het onderwijzen van studenten op dit gebied. Dit probleem heb ik aangepakt met de volgende onderzoeksvraag:

"Hoe kan het Centraal Museum Utrecht bijdragen aan de mode-educatie voor fashion design studenten op het gebied van digitale mode en patroontechniek?"

De ontwerpoplossing omvat de ontwikkeling van drie seminar-werkboeken en bijbehorende workshops, gebaseerd op gedigitaliseerde historische kledingstukken. Deze bieden inzicht en uitleg binnen de digitale mode-educatie. Ik heb de workshops getest door ze fysiek uit te voeren binnen de Fashion Design-opleiding van de HKU, in samenwerking met studenten, docenten en externe experts.

De oplossing voor dit onderzoek is de implementatie van deze seminar-werkboeken en workshops, gefaciliteerd door het Centraal Museum, als vast onderdeel van het curriculum van fashion design-opleidingen. Het historisch mode-erfgoed wordt op deze manier ingezet als educatief middel. Dit kan worden gerealiseerd door middel van een samenwerking tussen beide partijen.

Deze oplossing biedt waarde voor zowel de fashion design studenten als het Centraal Museum Utrecht. Voor de studenten biedt het een waardevol educatief programma dat een aanvulling vormt op hun huidige opleiding. Ze verwerven essentiële kennis die relevant is binnen de huidige mode-industrie. Voor het Centraal Museum Utrecht betekent dit meer betrokkenheid bij het behoud van het historisch mode-erfgoed en draagt het bij aan de positionering van het museum als voorloper op het gebied van digitale mode-educatie.

Met deze samenwerking willen we niet alleen de studenten inspireren, maar ook de mode-industrie als geheel transformeren naar een meer duurzame en innovatieve sector. Samen streven we ernaar om een nieuwe generatie modeontwerpers op te leiden die bewust zijn van de impact van hun werk en die in staat zijn om positieve verandering teweeg te brengen.

Met deze aanpak kunnen we een belangrijke stap zetten naar een mode-industrie die minder belastend is voor het milieu en die tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden biedt voor creativiteit en design. Ik kijk ernaar uit om in de toekomst meer mensen te inspireren en samen te werken met mode-studenten die de toekomst vormen van een duurzamere en verantwoordelijke mode-industrie.

Artist statement

Ik ben Gwen Middelkoop, een gepassioneerde professional op het gebied van projectmanagement en mode. Mijn hart ligt bij het samenbrengen van mensen en het verduurzamen en verbeteren van bestaande projecten. Met mijn achtergrond in projectmanagement binnen de culturele, mode en economische sector ben ik een echte spin in het web en weet ik als geen ander hoe ik mensen met elkaar kan verbinden.

Mijn passie voor de mode-industrie is geworteld in het besef van de impact ervan op mens en planeet. Ik ben me zeer bewust van de uitdagingen waarmee de industrie wordt geconfronteerd, zoals vervuiling, uitbuiting van arbeiders en een overmatige consumptiecultuur. Deze bewustwording heeft mijn vastberadenheid vergroot om positieve verandering teweeg te brengen en bij te dragen aan een duurzamere en ethisch verantwoorde mode-industrie

Ik geloof in het delen van kennis en ervaringen om anderen te inspireren en bij te dragen aan positiever verandering in een bredere gemeenschap. Met mijn passie, toewijding en vermogen om mensen te verbinden ben ik een aanwinst in de industrie.

Door mijn ervaringen binnen projectmanagement heb ik een oog ontwikkeld voor kansen en uitdagingen binnen organisaties. Mijn expertise ligt in het ontwikkelen, organiseren en implementeren van innovatieve ideeën en oplossingen om organisaties te helpen groeien. Ik ben een empathische en enthousiaste professional die graag samenwerkt met diverse belanghebbenden en teams om gezamenlijke doelen te bereiken. Het creëren van een sterke relatie en positieve en inclusieve werkomgeving staan bij mij centraal, dit is dan ook een plek waar ik hoop te werken in de toekomst. Mijn expertises stellen mij in staat om anderen te inspireren, motiveren en over te gaan tot actie.

Ambities

Mijn ambitie ligt voornamelijk op het gebied van sociale impact en persoonlijke groei. Over een periode van vijf jaar wil ik grote vooruitgang boeken op deze gebieden. Ik wil mezelf de vrijheid geven om te ontdekken op welke manier dit zich vertaalt naar mijn carrière. Dit stelt me in staat om mijn passie en talent verder te ontdekken en een geschikte baan te vinden die volledig bij mij past.

Geleerd tijdens de studie

Voordat ik mijn studie begon wist ik niet goed in welke industrie, bij welke groep mensen en in welke werkcultuur ik mij thuis voelde. Nu ik door mijn studie meerdere kansen heb gekregen om dit beeld te verrijken heb ik eindelijk een beter beeld waar ik me wil bevinden als mens, professional en werknemer.

Ik zou dit ook willen blijven veranderen, ik ben erachter gekomen dat vrijheid in de breedste zin van het woord, erg belangrijk is voor mij. Ik wil dit dus graag meenemen in mijn loopbaan.

Ik heb geleerd dat het belangrijk is om mijn volledig in te zetten voor iets wat dicht bij mijn hart ligt. Wanneer mij iets niet motiveert weet ik dat het niet voor mij is weggelegd. Op deze manier wil ik naar mijzelf gaan luisteren tijdens uitdagingen die zich voor gaan doen in de toekomst.