Ander maatschappelijk thema

Merging with spirit

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In mijn werk staat een bepaalde gelaagdheid en tactiliteit centraal. Ik werk vanuit mijn intuïtie en laat mij graag verassen door wat er ontstaat. Het afgelopen half jaar heb ik geprobeerd om mijn docentschap en mijn makerschap dichter bij elkaar te brengen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een serie van tekeningen en schilderijen, videowerken en teksten.

Artist statement

Het maken geeft mij veel. Wanneer ik met mijn beeldend werk bezig ben, probeer ik het resultaat los te laten en te vertrouwen op het proces. Hierdoor ontstaat er een bepaalde tactiliteit en gelaagdheid in mijn werk, die mij fascineert. Ik heb vaak het gevoel dat mijn tekeningen mij gegeven worden. Als ik voor de klas sta, probeer ik vanuit eenzelfde energie te werken. Wanneer ik het idee loslaat dat een les op een bepaalde manier zou moeten lopen, voel ik meer ruimte om de leerling te ontmoeten. Ik kan mij dan verwonderen over wat er ontstaat. Dit lukt niet altijd, het is een constante (be)oefening. In de video, die ik voor deze expositie heb gemaakt, komen mijn makerschap en docentschap samen.

Ambities

Ik vind het erg interessant en leerzaam om voor de klas te staan. Het brengt mij veel. Zo leer ik mezelf steeds een beetje beter kennen, vind ik de (echte) ontmoetingen met leerlingen heel waardevol en haal ik plezier uit het ontwerpen van kunsteducatief materiaal. Wanneer je voor de klas staat heb je wel veel verantwoordelijkheden, dit geeft mij soms een beklemmend gevoel. De moeiteloosheid die ik in mijn beeldend proces ervaar, ervaar ik nog niet altijd wanneer ik voor de klas sta. Mijn beeldend werk vormt voor mij een schuilplaats. Een plek waar ik mij veilig voel en zonder verwachtingen kan werken. Er is geen strijd, wanneer ik aan het maken ben, geen onvrede en geen ‘niet goed genoeg’. Als ik nu aan mijn toekomst denk, dan zie ik mezelf deeltijd voor de klas staan. Hiernaast wil ik graag ‘maken’. Over vijf jaar hoop ik een balans te hebben gevonden. Een balans tussen overdragen en maken en tussen mezelf uitdagen en mezelf voeden.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb geleerd om vanuit mijn intuïtie te maken. Het lukt mij steeds beter om vanuit ‘ontspanning’ en ‘oprechte nieuwsgierigheid’ te werken. Ik forceer mezelf minder en durf te vertrouwen op het proces. Ik heb mogen ervaren dat ik de verantwoordelijkheid kan dragen voor een klas, zonder dat dit mij overweldigt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Interview voor afstudeerbijlage Metropolis M, 2022

Voorselectie voor ‘Jonge Makers’, Kunstuitleen Utrecht, 2022

Curriculum.nu in de praktijk

Voor mijn eindonderzoek heb ik een curriculum voor het vak beeldende vorming ontworpen. Hierbij heb ik rekening gehouden met de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen op het cluster-2-onderwijs. Ik vond het een mooie uitdaging om de bouwstenen van 'Curriculum.nu' om te zetten in concrete opdrachten. Ik ben van plan om dit leerplan te blijven verbeteren na mijn afstuderen. Benieuwd? Bekijk het curriculum via de volgende link: https://cielvandermark.wixsite.com/my-site.

Dwars

In deze experimentele video komen mijn makerschap en mijn docentschap samen.