Ander thema

merging crafts: femininity

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Deze beelden komen voort uit verwerking van mijn eigen ervaring. Het werk vertelt een verhaal over de verwachting dat voor vrouwen zwanger worden vanzelfsprekend is. Als die vanzelfsprekendheid wegvalt, komen daar een hoop confronterende gevoelens en vragen bij kijken. Wie ben ik als vrouw wanneer mijn ‘maatschappelijke plicht’ wegvalt? Het is een onderwerp waar ik nooit over nadacht, tot ik er zelf mee te maken kreeg.
De klei en de vormen van deze vazen symboliseren voor mij vrouwelijkheid. Fragiele, glazen pootjes moeten de vaas overeind houden. Deze pootjes staan symbool voor een lek dat ik voelde toen het duidelijk werd dat mijn vanzelfsprekendheid wegviel.
Het geheel laat de ‘disfunctionaliteit’ zien van een object wat je op het eerste oog misschien wel als vaas zou zien. Nu is het getransformeerd naar een object wat geen functie meer heeft. Welke waarde heeft het product als het niet langer ergens toe dient?

Artist statement

Voordat ik aan het werk ga verdiep ik me altijd eerst in een ambacht of techniek. Ik begin bij het begin en probeer zo goed mogelijk de regels te beheersen.
Als ik dat eenmaal heb gedaan, kan ik gaan spelen en trekken aan bepaalde regels en kijken wat er gebeurt. Dat is wat voor mij experimenteren inhoudt. Een expert heeft grip op wat die maakt en hoe het product eruit ziet als het klaar is. Dit zorgt ervoor dat je in deze expertise misschien minder vaak iets aan het toeval overlaat. Ik kies geen kanten in dit spectrum tussen niks weten en een expert zijn. In plaats daarvan zit ik er het liefst middenin, door nét niet genoeg te weten. Op deze manier durf ik nog te experimenteren en laat ik me graag verrassen.  

Verder ben ik altijd bezig met gevoel en onderzoek tijdens het maken. Het liefst vertaal ik een gevoel naar vormen en kleur. Ik probeer me te laten leiden door mijn onderbewustzijn; het onderwerp of gevoel waar ik mee bezig ben, is leidend in mijn ontwerpen. Ik onderzoek welke materialen en werkwijzen bij mijn intuïtie passen. Pas later, wanneer mijn bewustzijn erbij komt kijken, verfijn ik mijn ontwerpkeuzes.

Ambities

Over 5 jaar zou ik het tof vinden als ik vaak kan exposeren en op verschillende plekken mijn werk mag laten zien. Ook zou ik graag nog veel bezig willen zijn met maken en onderzoekend ontwerpen. Verder droom ik van een atelier ruimte waar ik samen met andere kunstenaars en ontwerpers werk kan maken. Ik blijf zoeken naar nieuwe uitdagingen en ben benieuwd naar wat de toekomst mij gaat brengen.

Geleerd tijdens de studie

De belangrijkste dingen die ik heb geleerd op de Hku is de vrijheid nemen om regels te breken, om je eigen draai te geven aan technieken en dat niks gedoemd is om te mislukken. Op de Hku word je gestimuleerd om van alles uit te proberen en de gekste ideeën tot leven te wekken.
Zo ben ik er achter gekomen wat de beste werkwijze is voor mij.
Ik durf me te laten verrassen en ben niet bang om te falen. Maar ik studeer ook af met een kritische blik op wat goed is en wat beter kan.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Genomineerd voor de designwedstrijd cor unum: darkness enlightend met the glitch vase.