Ander thema

Merged by gravity

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Wanneer klei gevormd wordt door een mal krijgt het een definitieve vorm. Maar, juist wanneer het net uit de mal komt is het materiaal nog soepel en elastisch. Deze twee eigenschappen zijn leidend in het maakproces van Merged by Gravity. Er ontstaat een spel tussen mij en het materiaal, waarin ik twee losse objecten elkaar laat vervormen doormidden van zwaartekracht. Ik stuur de objecten, maar de vorming vindt plaat door de eigenschappen van het materiaal en het toeval.

De connectie tussen de twee objecten, die elkaar hebben gevonden en gevormd, is uniek. Sporen van de beginvorm van de kleiobjecten blijven zichtbaar en samen maken ze een geheel nieuwe vorm. Vanaf dan horen ze samen.

Artist statement

In mijn werk ben ik keer op keer op zoek naar toevalligheden die ontstaan tijdens het werken met verschillende materialen en technieken. Deze fascinatie zorgt voor een natuurlijk ontwerpproces, waarin mijn gevoel het voortouw neemt. Ik ben nieuwsgierig naar de eigenschappen en gedragingen van materialen en doe onderzoek naar verschillende toepassingen. Gecontroleerd ga ik op zoek naar de grenzen.

Ambities

Na het afsluiten van de studie ga ik door met mijn eigen ontwerpstudio. Ik zal me het eerste jaar veel focussen op mijn afstudeerwerk en dit in de markt zetten. Maar ik wil blijven creëren en hoop over 5 jaar te kunnen leven van de verkoop mijn werk.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens deze studie heb ik geleerd om met mijn gevoel te ontwerpen. Ik bezat door mijn vorige studie, Industrieel product ontwerpen, al kennis over veel vlakken binnen ontwerp. Maar elke stap was altijd uit onderzoek en regels. Hier heb ik de regels los kunnen laten en materialen leren kennen op manieren hoe ze eigenlijk niet gebruikt horen te worden. Stappen binnen projecten kunnen zetten omdat mijn gevoel zei dat het de juiste was. Uiteindelijk komen producten bij mensen thuis en speelt gevoel een enorme rol. Daarom vind ik het belangrijk om dit niet weg te laten tijdens het ontwerpproces.