Duurzaamheid en klimaat

Maple op de Molenplaats

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In de afgelopen 200 jaar is onze voedselcultuur door opschaling, de opkomst van monoculturen en de wensen van de consument een van de meest vervuilende menselijke activiteiten op aarde geworden. Lokaal en seizoensgebonden voedsel is volgens onderzoekers de manier om mensen opnieuw te verbinden met de herkomst van voedsel.

Seizoensgebonden en lokale ingrediënten staan centraal in mijn bakkerij Maple. Middenin Park Sonsbeek in Arnhem vind je de Molenplaats, het thuis van de Witte Watermolen. In de Witte Watermolen wordt al sinds circa 1500 meel gemalen. Een betere plek om het verhaal van lokaal gebak te vertellen, bestaat bijna niet.

Het afstudeerwerk betreft een productlijn met vier verschillende afbakkoekjes, elk met eigen smaak en verhaal. De koekjes worden bevroren verkocht en thuis in de vriezer bewaard tot de klant zin heeft in warme, kakelverse, duurzame koekjes. De recepten van de koekjes zijn gebaseerd op de verhalen van belangrijke mensen in en om de Molenplaats. Annie van Silfhout, Ayman Mono, burgemeester Ahmed Marcouch en Jeroen Glissenaar vertellen samen het verhaal van deze bijzondere plek in Arnhem.

De koekjes hebben allemaal een eigen activiteit, georganiseerd in samenwerking met externe partij Natuurcentrum Arnhem en tevens de beheerder van de Molenplaats, om mensen te verbinden met de herkomst van voedsel.
Het bijgevoegde document betreft mijn rapport. Hierin vindt u onder andere een samenvatting van het ontwerpproces, de uitgewerkte ontwerpoplossing en een waardestatement.

Artist statement

Maple is een bakkerij waar goede, duurzame ingrediënten, ambacht en mooie verhalen centraal staan. Ik ontwerp gebak aan de hand van persoonlijke verhalen. Na een interview ga ik aan de slag met het ontwikkelen van een recept waar thema's of herinneringen van de desbetreffende persoon naar voren komen. Elk gebakje heeft zijn eigen activiteit. Het doel van deze activiteit is het verbinden van de klant met de herkomst van voedsel.

Ambities

Over vijf jaar weten mensen mijn bedrijf goed te vinden voor iets lekkers tijdens een wandeling door Sonsbeek of een persoonlijke/zakelijke opdracht. Ik ontwerp maandelijks koekjes voor klanten en rol vier keer per jaar een nieuwe productlijn koekjes uit om een bepaald (maatschappelijk) thema aan het licht te brengen.

Geleerd tijdens de studie

Kunst en Economie gaat in mijn ogen om een bepaalde mindset. We leren de taal spreken van de kunstenaar en de commerciële wereld om verbindingen te kunnen maken tussen de twee. Het is een unieke combinatie en manier van denken die in veel andere contexten kan worden gebruikt, mijn bedrijf is daar een voorbeeld van.