Diversiteit en inclusiviteit

Los, op zoek naar thuis

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Na mijn eerste twintig jaar samen met mijn ouders, broer en zus te hebben doorgebracht, was het moment dat ik de stap zette naar meer zelfstandigheid daar. Mijn ouders zagen een nieuwe toekomst voor zich in Zweden en verhuisden daar afgelopen zomer heen. Ik bleef hier in Nederland. Deze stap voelde als een groot avontuur dat ik aan moest gaan.
De start van het afstudeerproject was en voelde als het juiste en perfecte moment om een begin te maken met de ontdekkingstocht naar ’mijn zijn’. In deze verandering weeft het thema ‘Los, op zoek naar thuis’ zich door deze fase van mijn leven, waarin ik fysiek afstand neem van bekende en vertrouwde patronen, en daarin mijn eigen weg mag gaan vinden.
De verhalen van familieleden en hun gevoel bij thuis is in 'Los, op zoek naar thuis' vertaald in prints die mijn gevoel bij dat verhaal verbeelden.
"Los, op zoek naar thuis" een bewegend zoektocht waar je op zoek gaat naar de meest comfortabele plek in het leven. Een plek waar ik eigenlijk even zou willen stilstaan maar dat niet zomaar lukt.

Artist statement

Ik ben Rune de Beer en als ontwerper geloof ik dat kleding meer is dan alleen een functioneel object; het is een overtuigend middel om identiteit te verkennen en uit te drukken. Mijn werk richt zich op het verbreden van perspectieven op wie we zijn en hoe we onszelf zien in de wereld.

In mijn afstudeerproject, getiteld 'Los, op zoek naar thuis', nodig ik je uit om samen met mij op een reis te gaan. Deze reis gaat niet alleen over de fysieke locaties die wij thuis noemen, maar vooral over het vinden van die innerlijke plek van comfort en geborgenheid, een plek waar je jezelf kunt zijn. Door mijn ontworpen kledingstukken als ingrediënten te gebruiken in een cinematografisch werk, ontwerp ik een dialoog over wat 'thuis' betekent voor mij en misschien ook voor jouw.

Ik zie mode als een voertuig voor verandering en een medium om sociale en persoonlijke verhalen te vertellen. Door mijn werk hoop ik bij te dragen aan een inclusievere wereld waarin iedereen de vrijheid heeft om hun eigen 'mentale en fysieke ik' te vinden en te creëren.


Ambities

De komende jaren wil ik op zoek gaan naar een plek waar ik carrière kan maken met mijn boodschap over identiteit. Ik zie mezelf werken als art director, omdat ik op die manier veel invloed kan uitoefenen op wat merken kunnen zijn en hoe hun identiteit het sterkst tot uiting komt. Daarnaast interesseren verschillende media me, zoals magazines, film en documentaire. Een plek in die wereld wil ik daarom ook graag verder onderzoeken.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik de afgelopen vier jaar heb mogen leren is dat mode een brede wereld is waar ook plek is voor mijn soort creativiteit. Modeontwerper betekent meer dan alleen kleding ontwerpen, stoffen onderzoeken etc... Op de HKU kreeg ik ook de ruimte om te onderzoeken wat mijn creatieve hoofd nog meer kan. Zo maakte ik een documentaire over drag-queens en maakte films over mijn eigen worsteling met identiteit. Door die bredere uitlaatklep heb ik een veel beter beeld over wat ik kan en hoe mijn creativiteit werkt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

- Ik schreef verschillende publicaties voor Vogue.nl: https://www.vogue.nl/author/rune-de-beer/

Ook was mijn documentaire te zien tijdens het CampusDoc Filmfestival in Utrecht: Carl-Johan In Their Sexyland