Ander thema

Living Wonders

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In ‘Living Wonders’ vertaal ik mijn unieke kijk op de natuurlijke wereld naar betoverende creaties die tot de verbeelding spreken. Mijn interesse in het onderzoeken van licht bij dieren komt voort uit de fascinerende en vaak verrassende manieren waarop dieren licht gebruiken en manipuleren. Elk dier heeft unieke methoden ontwikkeld om licht te gebruiken voor overleving, communicatie en voortplanting. Deze methoden zijn functioneel en tegelijkertijd prachtig in hun vertoning. In dit afstudeerproject zijn drie lichtobjecten gecreëerd die verschillende lichtfenomenen bij dieren weergeven. The Luminous School toont hoe scholen vissen lichtreflecties gebruiken voor coördinatie en bescherming. WebWeave onthult de complexe patronen van spinnenwebben onder UV-licht, die helpen bij het vangen van prooien. ChromaWing benadrukt de iriserende kleuren van vlindervleugels door nanostructuren die licht breken en verspreiden. Afstudeerproject Living Wonders is een uitnodiging om dieper te kijken, te begrijpen en te waarderen hoe ingenieus de natuurlijke wereld om ons heen is.

Meer zien? studionoorderuijter.myportfolio.com
WebWeave

Artist statement

Mijn werk is een uiting van de complexe schoonheid van de wereld om ons heen, teruggebracht in eenvoud. Deze jeugdige verwondering vormt de kern van mijn creatieve expressie, waarin ik streef naar een diepe verbinding tussen mens en object. Door middel van installaties en functioneel productontwerp, vertaal ik mijn unieke kijk op de wereld naar betoverende creaties die tot de verbeelding spreken.
Mijn creatieve proces begint vaak met een moment van inspiratie, waarbij ik iets zie dat mijn verbeelding prikkelt, vaak vanuit de natuur. Vervolgens ga ik op zoek naar manieren om deze inspiratie op een vernieuwende manier te vertalen naar mijn werk. Bijvoorbeeld, toen ik gefascineerd raakte door de reflecties van scholen vis besloot ik de essentie ervan vast te leggen. Ik onderzocht hoe ik de beweging en het samenspel van de vissen kon weergeven door gebruik te maken van licht, metaalstructuur en vorm waardoor er een dynamisch en levendig kunstwerk ontstond. Dit proces van inspiratie vertalen naar veelzijdige materialen in combinatie met technologie stelt mij in staat om nieuwe manieren van kijken en ervaren te creëren, en om de grenzen van traditionele materialen en technieken te verleggen. Een symbiose tussen vorm en functie is voor mij essentieel.

Ambitions

Als vervolg op mijn Bachelor Design ben ik enthousiast om mijn opleiding voort te zetten met een Master of Arts in Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Met deze volgende stap kan ik mijn praktische ontwerpvaardigheden die ik aan de HKU heb verworven aanvullen met theoretische kennis op het gebied van design en kunst, waardoor ik een stevige basis heb om mijn creatieve visie verder te ontwikkelen.
Na het behalen van mijn masterdiploma wil ik mij volledig toeleggen op het werken binnen de design en kunst branche, het opzetten van mijn eigen designstudio en les geven op academies, waar ik mijn passie voor design kan overbrengen op toekomstige ontwerpers.

Learned during the studies

Tijdens mijn studie heb ik het leren ontwikkelen van mijn eigen handschrift als ontwerper en het cultiveren van het makerschap. Gedurende mijn opleiding werd de nadruk gelegd op praktisch werken in de werkplaatsen, waar ik de kans kreeg om met diverse materialen en technieken te experimenteren. Dit hands-on aspect van de opleiding heeft mij geleerd om concepten te ontwikkelen en deze vervolgens zelf tot leven te brengen.

Gedurende mijn studie heb ik alle kansen gepakt die ik pakken kon. Zo heb ik twee minors gedaan: ‘CO2-negatief Ontwerpen’ bij Civiele Techniek aan Avans Hogeschool en ‘Makerslab: Exploring Material Futures’ aan de Hogeschool van Amsterdam. Door aan twee andere scholen te studeren heb ik enorm veel waardevolle kennis opgedaan over bouwkunde, architectuur en materiaalleer. Ik mijn stage voltooid bij Studio Gert Wessels, waar ik leerde hoe een organisch ontwerpproces ontstaat. Tot slot heb ik meegedaan aan exposities, seminars, diverse workshops en als afsluiting van mijn afstudeerjaar aan ontwerpwedstrijd ‘Bio Design Challenge 2024’.

List of publications / exhibitions / prices / concerts / shows etc.

Exposities:
2020 Movables, Academie Galerie Utrecht
2023 Makerslab Expo, Hogeschool van Amsterdam
2024 Bio Design Challenge, Landhuis Amelisweerd
2024 HKU Exposure
Toekomst: Re_Nature Festival, Ruigoord 21 en 22 september

Publicaties:
De Groene Amsterdammer ‘’Homo Fabers met 3D-printers’’verschenen in nr. 28-29