Ander thema

Like to move it

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In onze wereld zijn we constant mensen en spullen aan het vervoeren en we doen het niet slecht. We hebben voetpaden voor wandelaars, fietspaden voor fietsers, autowegen voor automobilisten, treinsporen voor treinen, vaarroutes, sluizen en kanalen voor schepen, vliegroutes en landingsbanen voor vliegtuigen en liftschachten voor liften. We hebben nog nooit in zo'n korte tijd zo ver kunnen reizen. Dat leidt tot krankzinnige situaties waarin we doen of het allemaal normaal is. Maar we draaien een beetje door met een samenleving waarin we steeds sneller en meer en meer willen vervoeren. Fijn dat we zo mobiel zijn, maar helaas: we staan nog steeds vast in files, wachten op gemiste treinen, en proppen onszelf in overvolle metro’s. We hebben al een hele hoop bedacht en gemaakt, maar we zijn er nog niet. Ik ben tenminste nog niet uitgetekend, mijn Ideeën zijn nog lang niet op Daarom neem ik je mee in een toekomst waarover ik als kind droomde, zodat jij net als ik, een kijkje kan nemen in een mogelijke fantasie. Mijn absurde realiteit over het plezier in het bewegen, het gaat over leuker, gezellig, relaxter, slimmer, gezonder, gekker, kan het wel of kan het niet? “dromen over wat mogelijk zou kunnen zijn”. Vincent Spiering 2023

Artist statement

Ik ben een observeerder van onze samenleving en stel mezelf vaak de vraag: wat als? Waar zou een absurde twist kunnen liggen? Wat voor droom kan ik mij inbeelden? Hoe kun je de realiteit ombuigen en herinrichten tot een surreële setting?
Voor mij werkt het creatief proces verslavend, ik wil steeds iets nieuws creëren. Mijn inspiratie haal ik uit de buitenwereld. Ik verwonder mezelf over hoe mooi de wereld wel niet is. Wat er zich buiten allemaal afspeelt is zo bijzonder dat ik het vast moet leggen. Ik kijk niet alleen naar wat is, maar ook naar wat zou kunnen zijn. Alles is mooi als je er anders naar gaat kijken.
Ik werk graag met Indische inkten, omdat in dit medium iets ruws en iets schoons te vinden is. Ik speel met beweging, textuur en actie in beeld om zo betekenis te geven aan mijn werk. De beelden die ik maak breng ik de wereld in met technieken zoals Riso, zeefdrukken of linosneden. Met mijn illustraties probeer ik de kijker mee te nemen in de bewegingen van de samenleving.

Ambities

Ik wil doorpakken en mijn eigen werkplaats beginnen. Momenteel zijn wij bezig met het opstarten van een kunstenaarscollectief dat onder andere open galerie exposities gaat organiseren op markten. Alles is handgemaakt en uniek, geen print is hetzelfde. Ook wil ik actief blijven als redactioneel illustrator en in opdracht werken met verschillende partijen.

Geleerd tijdens de studie

HKU heeft mij geleerd om een maker te zijn. Ik heb de ruimte gekregen om de diepte in te gaan, maar ook houvast gekregen om mezelf weer uit het diepe te trekken. Een mooie les van mijn tijd op de opleiding Illustratie: Neem een duik in onze wereld, kijk om je heen, ga de interactie aan en ontdek de wereld. Kom dan terug en vertel over je ervaring, wat heb je gezien? Wat heb je gevonden? Waar wil je mee verder?

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Best secional front page: European Newspaper Award 2022: Het Parool
Amsterdam opgestapeld & naast elkaar - boek
Like To Move It - boek