Zorg en welzijn

Liefdeswurg

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Elke 8 dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord, waarvan 58,5% door de (ex-)partner. Ondanks deze schokkende statistieken blijft femicide onderbelicht. Met mijn afstudeerproject "Liefdeswurg" wil ik bewustzijn creëren rondom deze tragedie. Mijn kunstwerk gebruikt een bed met een klamboe als centraal element, dat op het eerste gezicht romantiek uitstraalt. Maar de illustraties op de kussens onthullen een verstikkende werkelijkheid die deze schijn doorbreekt.

Artist statement

Mijn naam is Roosmarijn Janssens, als illustrator en fashion designer combineer ik mijn liefde voor stijl met mijn passie voor maatschappelijke kwesties. Mijn werk duikt diep in sociale thema's, en ik streef ernaar om met elk ontwerp een beetje positieve verandering te brengen. Door mijn artistieke diversiteit weet ik complexe boodschappen op een toegankelijke en aantrekkelijke manier over te brengen. Of het nu gaat om een krachtige illustratie of een ontworpen kledingstuk, elk stuk vertelt een verhaal dat bedoeld is om mensen aan het denken te zetten en gesprekken te starten. Mijn doel is om kunst te gebruiken als een krachtig instrument voor sociale verandering en bewustwording, ik geloof in de kracht van creativiteit om de wereld stap voor stap te verbeteren.

Ambities

Over vijf jaar wil ik dat mijn naam bekend is in de mode-industrie, vooral bekend om mijn illustraties en duurzame kleding ontwerpen die belangrijke sociale thema’s benadrukt. Ik hoop ook succesvolle samenwerkingen aan te gaan met grote merken om bewustwording rond sociale kwesties te vergroten.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie illustratie kwam ik erachter dat tekenen veel meer is dan alleen kunst maken, het is ook een manier om verhalen te vertellen en om aandacht te vragen voor belangrijke thema's. Een ander belangrijk punt dat ik leerde, was het belang van goed onderzoek doen voordat je begint met tekenen. Dit zorgt ervoor dat mijn werk diepgang heeft en echt iets betekent. Ook leerde ik hoe belangrijk het is om feedback te kunnen geven en ontvangen, wat mij helpt om steeds beter te worden in wat ik doe.

Daarnaast ontdekte ik hoe waardevol het is om een goed netwerk te hebben en samen te werken met anderen in de creatieve wereld. Dit opent nieuwe mogelijkheden en helpt me om te groeien als kunstenaar. Deze studie heeft mij niet alleen beter gemaakt in tekenen, maar ook meer betrokken bij de samenleving en ik ben nu helemaal klaar om mijn kunst te gebruiken om de wereld een beetje mooier te maken.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Exposities
- Sincerely Yours – Kunstliefde 2023
- Between fact & fiction- De Utrechtse Boekenbar 2021