Artistieke prestatie

Levensjutter

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Al vanaf dat ik jong ben verzamel ik van alles, ik kijk naar de grond en wat ik tegenkom neem ik mee naar huis. Steentjes, stukjes apparaat, muntjes, vlindervleugels, van alles. En zo ontstond er een verzameling objecten. Voor mij zijn deze objecten van enorme waarde: ze vertellen iets over gebeurtenissen, iets wat zich wel heeft afgespeeld maar waar ik niet deel van ben geweest. Ze vertellen mij een verhaal of geven mij een aanleiding om een verhaal te verzinnen. Ik ben nu objecten gaan verzamelen om in kaart te brengen wat er zich in mijn stad, Utrecht, allemaal afspeelt. Ik gebruik tekeningen als hulpmiddel om orde te brengen in de gevonden voorwerpen en een inkijkje te geven in het leven van iemand die geobsedeerd is met het vinden van dingen op straat.

Mijn project gaat over mijn Alter Ego: De Levensjutter.
De levensjutter is een persoon die zich dagelijks beweegt door de stad. Hij is schuw en schuchter, een einzelgänger, maar wel nieuwsgierig. Zoals een strandjutter op zoek gaat naar aangespoelde voorwerpen afkomstig van een schip, is hij in verschillende wijken in de stad op zoek naar aangespoelde voorwerpen afkomstig van het leven.

Met geheven hoofd maar een blik naar de grond vindt hij dingen die hem dichter bij zijn stadgenoten brengen. Wat voor dingen maakt niet uit, als ze maar gevonden zijn en zijn aandacht trekken. Hij verzamelt en categoriseert objecten om zijn stad beter te begrijpen, mensen beter te begrijpen. Van de gevonden objecten maakt hij tekeningen waar hij zijn ondervindingen, associaties en fantasieën op los laat en nauwkeurig vastlegt in een dossier.

Zijn doel is de verschillende wijken van Utrecht te verkennen en zo een groter bewustzijn van de omgeving te creëren. Het is dan ook een soort archeoloog van het hedendaagse leven.

Artist statement

Mijn focus ligt bij het vastleggen van mijn gedachten, maakprocessen, de ontwikkelingen die ik doormaak en de kennis die ik spelenderwijs vergaar. Als illustrator wil ik graag mensen meenemen in mijn fascinaties en ze prikkelen op een andere manier naar dingen te kijken. Ik werk graag analoog, in deze steeds meer digitale wereld vind ik het belangrijk dat men de fysieke wereld om zich heen niet vergeet. Als kunstenaar wil ik graag mensen uitnodigen in contact te blijven met hun eigen onbevangen blik en het publiek laten zien wat spelen zo interessant maakt.

Ambities

Over 5 jaar zou ik graag deel willen zijn van een kunstenaarscollectief, gericht op het maken van speels, absurdistische belevenissen. Een zelfstandige maker willen zijn, die sterk in haar schoenen staat en niet bang is voor een gekke uitdaging.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens mijn studie is de manier van kijken naar de wereld om mij heen. Zo ben ik meer gaan focussen op wat je echt kan zien als je goed kijkt, de lijnen en vlakken van je omgeving kunnen zo inspirerend zijn. De manier waarop je lijnen, vlakken, voorstellingen en gebeurtenissen kan interpreteren is voor mij de basis geworden van mijn inspiratie.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

VOORSTELLING: KAPITAAL | HET HUIS | 2022
VOORSTELLING: MAGNETEN | HET HUIS | 2020
YOUNG TALENT KAPITAAL | 2019
VOORSTELLING: AANRAKING EN VERDELING | HET HUIS | 2019
VOORSTELLING: W.C. | SPOEL FESTIVAL | 2016