Ander thema

LASERGLAZING

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Vanuit experimenteel onderzoek naar het combineren van een computergestuurde laser met keramische glazuren is deze innovatieve techniek ontwikkeld. De glazuren geven een bijzondere reactie op de laserstraal, wat in unieke afwerkingen, kleuren en texturen resulteert. Na het creëren van de objecten worden ontworpen patronen hier machinaal op aangebracht, waar de warmte van de laserstraal het glazuur zal bakken. Laserglazing vervaagd de grens tussen techniek en ambacht en maakt de veelzijdigheid van beide disciplines zichtbaar.

Sanne Kaal heeft zich altijd gefocust op het onderzoeken van verschillende materialen en oppervlaktes op een vernieuwende wijze. Zo komt ze uit op esthetische finishes die toepasbaar zijn op verschillende objecten en oppervlaktes
Laserglazing is hier het ultieme voorbeeld van: wat begon met een toevallig experiment is uitgegroeid naar dit driedimensionale onderzoek. Bij het toepassen van deze techniek zijn verschillende ontwerpkeuzes te danken aan de grenzen van de drie assige lasersnijmachine. Daarnaast legt Sanne haar omgeving al jaren vast door middel van fotografie, wat resulteert in een bibliotheek aan kleurencombinaties en een eigen vormentaal. De objecten komen voort uit deze fascinaties, resulterend in een serie toegepaste kunst.
Laserglazing - driedimensionaal onderzoek op bestaande objecten - keramisch object door Olivier van der Mark
Laserglazing - driedimensionaal onderzoek op bestaande objecten - keramisch object door Minoesch Beeldstroo
Laserglazing - tweedimensionaal onderzoek op handgemaakte tegels

Artist statement

Sinds het begin van mijn carrière ligt mijn focus op het onderzoeken van verschillende materialen op een innoverende wijze. Zo kom ik door middel van experiment telkens weer uit op esthetische finishes die toepasbaar zijn op verschillende objecten en oppervlaktes. Dit in combinatie met mijn fascinatie voor kleurencombinaties en de manier waarop ik door middel van fotografie mijn omgeving dagelijks vastleg, zorgen voor een herkenbare vormentaal. Kleuren, patronen en structuren zijn de rode draad in mijn werk. Waar esthetiek en functionaliteit evenredig zijn aan elkaar ontstaan mijn ontwerpen; vaak geen eindresultaten maar delen van een doorlopend onderzoek. Een project wordt interessant zodra de toeschouwer niet (meer) direct ziet hoe het resultaat is bereikt en het vragen over het materiaal en de techniek oproept.

Ambities

Het belangrijkste is dat ik kan (blijven) doen waar ik blij van word. Fulltime te kunnen werken vanuit mijn eigen naam, vanuit een eigen studio. Ik hoop te mogen werken aan verschillende, grote en kleine projecten waarbij mijn fascinaties naar voren komen en mijn interesses worden getriggerd. Ik ga mij richten op het exposeren en verkopen van mijn werk en hoop daarnaast samen te mogen werken met fijne personen en organisaties en ruimte te hebben om te werken aan nieuwe projecten. Over vijf jaar hoop ik hier nog net zo veel energie uit te halen als dat ik dat nu doe.

Geleerd tijdens de studie

De vrijheid om je eigen richting op te kunnen gaan is wat mij het meest zal bijblijven van de afgelopen jaren. Opdrachten zijn er als ondersteuning, niet als grens. Je komt tot de interessantste ontdekkingen als je dingen probeert, vragen stelt en nieuwsgierig bent. Echt álles is mogelijk, je moet het alleen wel zelf doen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Expositie - Design: a new generation – Kunstgarage Franx – Augustus 2022
Publicatie – Interview, video & foto open dag campagne - HKU – 2021
Publicatie – Materialenbibliotheek – Brain of Materials - 2021