Evenement
Consumentengedrag
Kunst en Economie
Event Management
Experience design
Marketingcommunicatie
Marketing
Duurzaamheid en klimaat

Lange ketens kort

Laura Smit
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor


Als we econome Barebra Baarsma mogen geloven, dan heeft een maaltijd gemiddeld 30.000 km gereisd voordat hij op je bord belandt. Ons huidige voedselsysteem bestaat uit lange ketens met schakels over de hele wereld. Het inkorten van de ketens is een essentieel onderdeel van de duurzame voedseltransitie: we moeten terug naar de kortste weg van boer tot bord.

Consument blijken een belangrijk obstakel dat de korte keten in de weg staat. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar consumentengedrag. Daaruit blijkt dat de consument best rechtstreeks bij de boer zou willen kopen, maar simpelweg de boer slecht weet te vinden. Andersom hebben de producenten en telers moeite met het bereiken van de consument. Zo ontstond de vraag: hoe kunnen we door middel van een experience mensen in de Hoeksche Waard meer kennis bijbrengen over de korte keten, om hen zo te bewegen wat vaker hun boodschappen rechtstreeks bij de boer te doen?

Het antwoord daarop: een foodfestival waar je de boer kunt spreken, chefs koken met het lekkers uit de streek en de omgeving het verhaal van die producten verteld. Samen vieren we de oogst uit de Hoeksche Waard.

Op het festival vind je de belevingskassen. Hierin wordt je ondergedompeld in de producten die je voorgeschoteld krijgt en ervaar je het verhaal van het voedsel uit de korte keten.

Benieuwd hoe dat eruit gaat zien? Via deze link krijg je de kans om zelf door het prototype kas heen te lopen. Dit prototype staat geheel in het teken van quinoa, een hommage aan mijn externe samenwerkingspartner: Boer en Zus Quinoa.


Benieuwd hoe deze belevingskas er vanbinnen uitziet, nog voor het festival heeft plaatsgevonden? Wandel er hier zelf doorheen.