Diversiteit en inclusiviteit

Ladies Of Laughter - NL

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
“Vrouwen zijn niet grappig.” Dit is een uitspraak die vrouwelijke comedians vaak horen van mannen.
Als dat het vooroordeel is, dan is het lastig om als vrouwelijke comedian aan de bak te komen.
Het comedycircuit wordt namelijk nog steeds door mannen gedomineerd. Als vrouwelijke comedian sta je al 1-0 achter, voordat je überhaupt je mond open hebt gedaan. Er komen echter steeds meer vrouwen het circuit in, alleen zijn ze nog niet goed zichtbaar.
Daarnaast bestaan er veel locaties en organisatoren, waar en waarbij vrouwen het niet prettig vinden om te spelen. Om die reden staan ze met minder ‘humorzelfvertrouwen’ op het podium, of stoppen ze zelfs met comedy. Ook zorgt het vooroordeel ervoor dat vrouwen minder vaak in line-ups staan van comedyshows. Om beter te worden als comedian moet je veel vlieguren maken, maar goede speelplekken vinden is lastig.
In mijn onderzoek heb ik mij verdiept in de relatie tussen humor en gender. Bij comedy vertel je verhalen die de wereld ingaan. Je wil dat mensen zich in het verhaal kunnen herkennen, maar als de verhalen door één groep worden gemaakt, dan bereik je veel mensen niet. Als er meer vrouwen op het comedypodium komen, komt er een betere afspiegeling van de maatschappij. Er worden dan ander soort verhalen verteld aan onze diverse samenleving en daar zit de kracht van vrouwen op het podium.
Er is ook een verschil in hoe mannen en vrouwen hun humor inzetten. Uit mijn onderzoek blijkt dat mannen humor vaker gebruiken om machtsverschillen te markeren, en dat vrouwen vaak voor verbinding gaan. We zijn van mannen ook meer gewend dat ze humor gebruiken. Niet alleen op het podium, maar ook in het dagelijks leven. Doordat veel mensen ervanuit gaan dat vrouwen minder grappig zijn, blijken vrouwen dat ook eerder over zichzelf te denken, en zullen ze minder snel het comedypodium opgaan.
Voor het gebruik van humor moet je veel oefenen en experimenteren. Je moet je veilig voelen in een groep als je een grap wil maken.

In samenwerking met Café Theater Festival ben ik gestart met het ontwikkelen van de open-mic show ‘Ladies Of Laughter – NL’ om een podium te geven aan vrouwelijke comedians voor talentontwikkeling, professionalisering en het creëren van community. Een plek waar vrouwen zichtbaar kunnen experimenteren met humor, in een setting waarbij ze met andere vrouwelijke comedians staan.
Door de open-mic avond te organiseren, kunnen de vrouwelijke comedians vlieguren maken en ontwikkelen ze hun kunst en competenties, waardoor zij zich sterker in het werkveld kunnen positioneren.
Door het publiek kennis te laten maken met de humor en comedy van vrouwen en ze op deze manier te laten ervaren dat comedy divers is.
Doordat er tijdens het project telkens twee ervaren comedians en vier beginnende comedians op het podium staan, gaan zij een connectie aan. De ervaren comedians nemen de beginnende comedians onder hun vleugels en dat kan doorgezet worden na de open-mic avond. Ook leren de beginnende comedians elkaar kennen en kunnen ze elkaar steunen tijdens de vervolgstappen in hun carrière.

Artist statement

De afgelopen vier jaar heb ik mij verdiept in mijn fascinaties: theater en feminisme. Ik zet theater in om sociaal-maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen. Met theater kunnen we de maatschappij een spiegel voorhouden en ze meenemen in een alternatieve wereld. Met deze opgedane ervaring stappen zij weer hun eigen wereld in, die ze wellicht anders gaan zien.
Afgelopen jaar heb ik ervaren dat er op het gebeid van feminisme in het theater, en de maatschappij, nog veel te winnen valt. Door projecten op te zetten die hierover gaan, kan er een verandering plaatsvinden. Dit wil ik in de praktijk gaan doorzetten en deze thematiek blijven belichten.
Ik heb mij ontwikkeld in het vakgebied productie en met dit project specifiek in creative producing. Hier liggen ook mijn kwaliteiten. Ik werk graag samen, overzichtelijk en ben goed in het oplossen van problemen.

Ambities

De komende jaren wil ik mij verder verdiepen in de artistieke kant van het creative producing. Mijn kwaliteiten als productieleider heb ik de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen en die ontwikkeling zet ik door. Ik heb bij dit project gemerkt dat ik de artistieke kant meer wil gaan onderzoeken.
Dit wil ik doen door aan verschillende projecten mee te werken die zich inzetten voor gendergelijkheid en andere maatschappelijke thema's.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens deze opleiding heb ik geleerd hoe belangrijk het is om samen te werken en te weten waar je kwaliteiten (en valkuien) liggen. Door het brede vakkenpakket heb ik kunnen onderzoeken waar ik energie van krijg en waar ik mij in wil verdiepen. De combinatie van creatief en zakelijk zorgt ervoor dat je weet hoe de creatieve sector werkt en waar de kansen liggen.