Fotografie
Beeldende kunst
Print
Foto: overig
Foto: landschap
Mixed media
Print
Artwork
Decor
Media Management
Creatief proces
Visual Art and Design Management
Presentatie
Duurzaamheid en klimaat

Kwade Reuk

Josette Oegema
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
Voor Kwade Reuk bezoek, observeer en visualiseer ik de meest vervuilde plek van Nederland als het gaat over luchtverontreiniging. De omgeving die ik heb gekozen als leidraad voor mijn werk is een kleine plek onder de rook van Rotterdam, waar de haven, snelweg en fabrieken samen komen maar waar ook veel mensen wonen. Een omgeving waar alles door elkaar heen beweegt.
Deze plek leg ik vast in beelden om een onzichtbaar gevaar wat daar rondhangt visueel en tastbaar te maken en om erachter te komen hoe zo’n vervuilde omgeving eruitziet.
Ik gebruik een directe vorm van vervuiling, namelijk het fijnstof en de roet uit uitlaten van auto’s, om pigmenten mee te maken. Van dit pigment maak ik vervolgens verf wat er voor zorgt dat je nu op een hele zichtbare manier met deze vervuiling in aanraking komt.
Dit combineer ik met de composities en afdrukken in klei van de planten uit deze omgeving.
De planten die ik vind en waar ik nieuwe beelden mee maak zijn momentopnames en fragmenten, van deze tijd en de omgeving en staan symbool voor het verval, van natuur en het verval van onze eigen leefomgeving, een proces wat maar duurt zonder dat je het echt ziet gebeuren en waar je uiteindelijk alleen de gevolgen van kan ervaren.