Diversiteit en inclusiviteit

Kaya Kasèt

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn project gaat over het verbinden van muzikanten die elkaar opzoeken om samen muziek te maken. Binnen dit project ben ik tevens onderzoek gaan doen naar interculturele samenwerkingen tussen opkomende Antilliaanse en Nederlandse (of met een andere afkomst wonend in Nederland) songwriters en beat/song producers die hun netwerk willen verbreden in Nederland en met elkaar willen samenwerken. Mijn grootste doel binnen dit project is om artiesten de mogelijkheid te bieden om hun netwerk te kunnen verbreden zodat ze muziek samen met anderen kunnen creëren en uiteindelijk kunnen uitbrengen. Hierbinnen staan Antilliaanse artiesten die naar Nederland zijn verhuisd centraal.

Uiteindelijk was tijdens mijn onderzoek meer enthousiasme vanuit de Antilliaanse artiesten te komen dan van de artiesten met een andere afkomst. Vanwege dit enthousiasme heb ik voor dit project gekozen om volledig te focussen op de Antilliaanse artiesten. Hierdoor ben ik op het idee gekomen: een schrijverskamp voor opkomende Antilliaanse songwriters en producers die elkaar zoeken om samen muziek te maken om deze vervolgens uit te brengen. Dit concept heb ik bedacht en uitgetest voor mijn externe partij, DVMSCO Agency, die op Curaçao een schrijverskamp heeft georganiseerd en binnenkort ook één op Aruba gaat houden. Mijn concept om een schrijverskamp in Nederland te organiseren voor Antilliaanse muzikanten is een Strategic Business Unit (SBU), wat een apart onderdeel binnen DVMSCO Agency zou zijn, die op zichzelf functioneert.

Artist statement

Als Curaçaose jongvolwassen vrouw die bijna zes jaar geleden naar Nederland is verhuisd, heb ik veel waargenomen en geleerd over cultuurverschillen. Daarnaast heb ik ontdekt hoe bepaalde persoonlijke eigenschappen ontstaan zijn vanuit de cultuur waar ik vandaan kom. Door mijn afstudeeronderzoek heb ik veel geleerd over interculturele samenwerking.
Ik heb sinds ik naar Nederland ben verhuisd een sterk verlangen ervaren om mijn eigen muziek uit te brengen. Hiervoor ben ik inmiddels een tijdje op zoek geweest naar een passende producer die openstaat om samen muziek te maken. Vanuit mijn verlangen en zoektocht werd ik nieuwsgierig naar hoe andere artiesten zijn gaan samenwerken. Zo heb ik ook onderzoek gedaan naar de ervaringen van Curaçaose muzikanten die naar Nederland zijn verhuisd.

Ambities

Ik heb altijd al verlangd om door de wereld te reizen en mijn kennis van verschillende culturen te verbreden. Ook droom ik al van kleins af aan om mijn eigen muziek uit te brengen en hiermee op te treden. Dit zijn twee ambities die ik de komende 5 jaar graag wil bereiken. Daarnaast zou ik op zakelijk vlak een bijdrage willen leveren aan de muzikanten die uit Curaçao komen. Dit zou ik willen doen door mijn afstudeerproject op grotere schaal en herhalend te realiseren.

Geleerd tijdens de studie

Gedurende de studie heb ik veel kennis en vaardigheden opgedaan op zakelijk vlak binnen de kunst- en cultuursector en vooral binnen de muziek. Zelfreflectie is een belangrijk onderdeel van de studie waar ik nog heel veel aan zal hebben in mijn leven. Middels vele projecten heb ik geleerd het belang in te zien van het centraal stellen van de doelgroep en daarbij alle belangrijke stakeholders niet uit het oog te verliezen en erbij te betrekken. Ik voel me nu vertrouwd om zelf uitgebreid onderzoek op te zetten en uit te voeren. Ook heb ik een goed netwerk opgebouwd binnen het werkveld wat mij erg zal helpen in de toekomst.