Duurzaamheid en circulariteit
Diversiteit en inclusiviteit
Zorg en welzijn

Kairosity

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Mijn eindexamen werk Kairosity is de plek van de tijd die je voelt wanneer je tijd vergeet.
Het woord Kairos komt uit de Griekse taal. In het Grieks hebben ze twee verschillende aanduidingen voor tijd; Chronos en Kairos. Chronos betekent meetbare tijd en Kairos betekent het juiste moment. Een andere vertaling van Kairos is de tijd die je voelt wanneer je tijd vergeet. Kairosity is een woordspeling met Kairos en Cairo-city, mijn roots. City is de plek. Kairos het gevoel van ruimte. Kairosity is de plek waar je de tijd voelt wanneer je tijd vergeet.
Het hint ook naar de associatie met het woord curiosity. Wat zich weerspiegelt in mijn verwonderende en nieuwsgierige blik naar andere culturen en de wereld.

In mijn eigen muziek verbind ik werelden en creëer ik mijn eigen wereld. Als een sonisch toevluchtsoord voor verbinding en herverbinding, met elkaar, met jezelf en je omgeving. De ‘spaceholder’ en veilige haven voor alle emoties. Een ruimte waar anderen zichzelf kunnen ontdekken, vrij van oordeel of verwachting. Een plek waar je vrij kunt zijn om te voelen wat je voelt, of dat nu kracht, kwetsbaarheid, verdriet, hulpeloosheid, verbondenheid, wildheid of euforie is. Dans, beweeg, zing het! Laat het je bewegen.

Artist statement

Ik wil mensen (terug) in verbinding brengen met zichzelf, elkaar en hun omgeving.

In een wereld gedreven door individualisme mis ik de verbinding met elkaar en de natuur.
Ik maak mij zorgen over de mentale gezondheid van de mensheid, de eenzaamheid en de richting waarin we ons begeven. Ik zie een afname in vertrouwen in elkaar en een toename van polarisatie.

In een wereld gedreven door oneindige groei, productiviteit en ambitie is er weinig tijd om te voelen wat je werkelijk wilt en nodig hebt. Het verlies van deze intrinsieke verbinding, het gevoel van purpose en perspectief, leidt tot allerlei problemen, zowel in onze binnenwereld als daarbuiten. Onze omgeving, de aarde en natuur weerspiegelen onze binnenwereld.

Door de technologische groei hebben we de illusie dat we een kijk hebben op de hele wereld. We worden we overspoelt met informatie over onze omgeving en hoe we wel en niet moeten zijn. Door de overlading van alle verantwoordelijkheden, te veel input en het bijkomende gevoel van onmacht, zijn mensen meer geneigd te zoeken naar afleiding, in de vorm van consumptie van een product om je beter te laten voelen of een vorm van escapisme.
In de overprikkelingen van alles, heeft men geen tijd om te luisteren naar hun eigen lichaam, te luisteren naar elkaar, of naar de omgeving.
Dit leidt tot een vicieuze cirkel van; disconnectie - eenzaamheid - online aanwezigheid - ontevredenheid - overconsumptie.

Wanneer men de verbinding verliest met elkaar ontstaat er afstand en wordt het makkelijker om al het anders buiten te sluiten en in een bubbel te leven. Het is makkelijk om bang te zijn voor wat je niet kent, de schuld bij de ander te leggen als je je ongezien voelt of om elkaar niet te zien omdat je jezelf probeert te redden.

In verbinding voelen we dat we voor elkaar klaarstaan; er is een gevoel van veiligheid, een vangnet, een gevoel van saamhorigheid. Het besef dat we veel overeenkomsten hebben en in de kern hetzelfde zijn, met dezelfde basis behoeften en verlangens.

In contact met het ander, of wel de natuur en de mensen, (her)vindt je delen van jezelf. Je komt meer in verbinding met elkaar, meer in verbinding met jezelf en meer in verbinding met je omgeving.

Ambities

Over vijf jaar wil ik een duurzame balans hebben bereikt in het werkveld. Een balans tussen mijn artistiek werk, een maatschappelijke bijdrage en financiële stabiliteit.

Geleerd tijdens de studie

Het meest belangrijke dat ik meeneem uit mijn studie is dat ik mijn artistieke identiteit gevonden. Ik heb een diepe connectie gemaakt met mijn eigen roots en de communitynetwerk van de HKU. Ik heb allerlei tools geleerd en beseft dat ik me vanuit mijn kernwaarden in allerlei vlakken in het werkveld kan begeven en ik me daardoor op een duurzame manier kan doorgroeien.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Interview HKU: https://www.hku.nl/het-werk-van-hku/verhalen/op-zoek-naar-de-gouden-combinatie
Voorstellingen als live muzikant/DJ in Nederland, Finland, Hongarije, Luxemburg, Portugal, Duitsland, Croatië, Canada en Corfu 2019-2022.
Naveya Europa tour 2018 en 2019 o.a. op Dakini festival in Roemenië en Ozora festival in Hongarije.

Albums:
Naveya - Duality II 2019 Album
Naveya - Maheya 2017 Album

Conceptuele voorstellingen:
Feb 2019 ‘Duality II’ een immersive interdisciplinaire album release show waarin het publiek mee werd genomen op een geleidelijke fysieke reis van stilstand tot dans. Duality II is een interdisciplinaire samenwerking van 27 mensen met onder andere circus, dans, muziek, scenografie, dramaturgie, theater & interactive performance design in Kytopia Tivoli Oudegracht in Utrecht. Gesteund door musicamaxima.
April 2018 ‘Syandana’ een Interactieve interdisciplinaire electro- akoestische performance waarin de zelf ontwikkelde bodypaint-pen de muziek beïnvloed door de beweging van het schilderen. Met UV bodypaint & dans in de blackbox Musiikiitalo in Helsinki, Finland
Nov 2017 ‘Immersive’ audio Installatie. Compositie gemaakt voor een ‘360 graden sound dome’ op een 27.2 speaker systeem, getoond op MuTefest Helsinki, Finland
Juni 2017 Conceptuele performance en interdisciplinaire samenwerking met dans & electro- acoustic music, gemaakt voor de bovenzaal in Roodnoot, Utrecht.
Juli 2016 Conceptuele Performance genaamd ROOTS in het Muziekhuis in Utrecht. Dit was het begin van mijn band Naveya en was ik zelf naast componist, performer en scenografe ook de danser.
Juni 2014 Conceptuele Performance genaamd The Phoenix. Een interdisciplinaire show tussen muziek & Visuals, waarin we gebruik maakte van Stop-Motion.

PRODUCED RAW FEMALE VOCAL FOLK DANCE MUSIC: Een onderzoek in het implementeren van organische elementen uit volksmuziek in een elektronische DAW omgeving.

Deze scriptie is een onderzoek naar mijn eigen artistieke identiteit, mijn roots en een zoektocht naar de rol van het vrouwelijke. Tijdens mijn Master werd het duidelijk dat ik als kunstenaar verlangde naar een diepere verkenning van mijn gemengde roots—Westers en Arabisch—en de rol die ze spelen in mijn muziek. Ook onderzoek ik hoe organische elementen uit volksmuziek kunnen worden geïmplementeerd in een elektronische DAW-omgeving, waardoor het stuk levendig maar toch goed geproduceerd aanvoelt. Ik duik kort in de geschiedenis van de invloed van Arabische muziek op volksmuziek en verschillende volkszangstijlen. In mijn methoden heb ik negen thema's geabstraheerd die ik belangrijk vind bij het componeren van mijn werk.
De conclusie is dat door aan specifieke voorwaarden te voldoen, zoals hoe de opnameruimte is uitgerust en ingericht, ik een flow kan vastleggen die organisch en spontaan aanvoelt maar toch goed is opgenomen, waardoor ik muziek van hoge kwaliteit kan produceren. Deze benadering stelt mij in staat de kloof te overbruggen tussen elektronische geluiden (samples en synthese) en akoestische geluiden die in mijn muziek zijn opgenomen.

Dit is een onderzoek naar het verbinden van mijn achtergrond in wereldmuziek als zangeres en muzikant naar mezelf als producer. En hoe deze nummers en arrangementen zich verhouden tot een gevoel van empowerment, verbinding, maar ook een ruimte bieden voor emoties en gemeenschap.

Voor verbinding met jezelf,
met elkaar,
en met onze omgeving.