Ander thema

Journalistiek in Beeld

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Kunst en journalistiek kunnen elkaar versterken door hun vermogen om te informeren, te verbeelden en te inspireren. Mijn onderzoek richtte zich op het samenbrengen van deze twee velden om te ontdekken hoe kunst in journalistieke context kan bijdragen aan een beter geïnformeerde samenleving. Historisch gezien waren kunst en journalistiek nauw verbonden, maar tegenwoordig zijn ze uit elkaar gegroeid, met een afname in waardering voor beeldgebruik in journalistiek.

Drawing the Times, een platform voor grafische journalistiek, deelt deze observatie en was mijn samenwerkingspartner. Mijn onderzoek leidde tot een driedelige ontwerpoplossing: een groeidocument voor illustratoren, een promotieboekje voor Drawing the Times, en een lijst met contactpersonen voor verspreiding. Deze aanpak stimuleert het gebruik van illustratiekunst in de journalistiek, verduidelijkt complexe onderwerpen, bevordert samenwerking en creëert saamhorigheid onder illustratoren. Door deze oplossingen te implementeren, kan kunst een grotere rol spelen in de journalistiek en bijdragen aan een beter geïnformeerde samenleving.

Artist statement

Door middel van mijn afstudeeronderzoek heb ik geprobeerd mijn twee fascinaties – kunst en journalistiek – samen te brengen. Hoewel deze twee werkvelden op het eerste gezicht weinig gemeen lijken te hebben, hebben ze het potentieel om elkaar te versterken. Mijn onderzoek toont aan dat kunst een krachtig middel is op verschillende vlakken en zelfs een oplossing kan bieden om mensen te engageren met journalistiek of om een boodschap over te brengen.

In samenwerking met mijn externe partij, Drawing the Times, een organisatie gewijd aan grafische journalistiek, heb ik gewerkt aan een driedelige ontwerpoplossing. Deze oplossing bestaat uit een groeidocument waarin de illustratoren die zijn aangesloten bij Drawing the Times worden vertegenwoordigd en dat naar traditionele media wordt gestuurd, een promotieboekje van Drawing the Times als organisatie om samenwerkingen te stimuleren, en een lijst met contacten waar beide producten naartoe gestuurd kunnen worden.

Door mijn ontwerpoplossing voor Drawing the Times te implementeren, wordt het gebruik van kunst – in dit geval illustratiekunst – in een journalistieke context gestimuleerd. Hierdoor worden beide werkvelden verbonden en draagt kunst bij aan een beter geïnformeerde samenleving.

Ambities

Door mijn gehele studieloopbaan is mijn interesse uitgegaan naar zowel schrijven als beeld. Deze twee elementen vormen de kern van mijn passies en hebben mijn studiekeuzes beïnvloed. Mijn ambities liggen dan ook in het verlengde van mijn afstudeeronderzoek, waarin ik de combinatie van kunst en journalistiek heb onderzocht.

Nog altijd ligt mijn interesse bij zowel het journalistieke als het kunstwerkveld, en ik wil dit graag verder onderzoeken.

Daarom ambieer ik een positie bij een beeldredactie van een journalistieke organisatie. Hier hoop ik mijn talenten verder te ontwikkelen.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie Kunst en Economie heb ik geleerd om verschillende dingen uit te proberen en niet bang te zijn om te falen. Deze studie bood mij de mogelijkheid om mijn diverse interesses te onderzoeken en daarmee mezelf beter te leren kennen. Hierdoor kom ik steeds dichter bij mijn motivatie en ambitie.

De grootste leerervaringen heb ik opgedaan tijdens mijn stages in het werkveld. Tijdens deze periodes heb ik mezelf op een nieuwe manier leren kennen en praktijkervaring opgedaan. De werkzaamheden die ik tijdens mijn stages heb moeten doen, hebben mij geholpen om mijn talenten te ontwikkelen.

Daarnaast heeft het afstudeerjaar mij veel geleerd over gestructureerd werken en het nemen van verantwoordelijkheid, vooral wanneer dingen niet volgens plan verlopen.