Zorg en welzijn

InZicht

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Gevoelens kunnen soms lastig zijn. Waar komen ze vandaan en waarom blijft een gevoel soms langer hangen?

Gevoelens komen voort uit wel of niet vervulde behoeften. Voel je je bijvoorbeeld gekwetst? Misschien heb je behoefte aan begrip of hulp. Er zijn meer dan 100 gevoelens en behoeften, waardoor het soms lastig kan zijn om te weten wát je precies voelt, laat staan waaróm.

Mijn project “InZicht” is een grafische tool, een spelvorm, die helpt om gevoelens en de achterliggende behoeften in kaart te brengen. “InZicht” bestaat uit twee onderdelen: 54 gevoelens-kaartjes en een behoeften-landschapskaart.

Je kan hiermee op meerdere manieren te werk gaan. Een voorbeeld; Denk aan een voor jou lastige situatie, en ga met de kaartjes na welke gevoelens je hierbij hebt ervaren. Probeer tot een top drie gevoelens te komen. Leg vervolgens elk van die kaartjes bij de – voor jou - bijbehorende behoefte op de landschapskaart. Voel je je eenzaam? Misschien heb je behoefte aan meer eigenwaarde. Soms is het voor de hand liggend, een andere keer meer ingewikkeld. Begrijpen wat jouw gevoel en behoefte is, of juist dat van een ander, kan opluchting en rust geven, en meer verbinding met jezelf en anderen creëren.

Artist statement

Mijn doel in het leven is om geluksmomenten en zingeving te ervaren en te creëren. Voor mij als ontwerper betekent dit dat de richting van mijn toekomst steeds mag veranderen, maar het spoor ongeveer hetzelfde zal blijven. Dit creatieve spoor betreft thema’s als verbinding, zingeving, psychologie, communicatie en natuur. Op dit moment draait het voor mij vooral om de verbinding met mijzelf te versterken, en ook de verbinding van anderen met zichzelf sterker te maken. Mijn project “InZicht” is daar een uiting van.

Ambities

Over vijf jaar wil ik mijzelf nog beter kennen en begrijpen, en ik hoop anderen ook te kunnen helpen met hun ontwikkeling. Tegen die tijd heb ik mijn tweede opleiding afgerond en hoop ik mooie samenwerkingen en verbindingen aan te zijn gegaan op het gebied van therapie en kunst, met de mensen die ik op mijn pad ben tegengekomen.

Geleerd tijdens de studie

Op de HKU heb ik veel geleerd over wie ik ben, waar mijn passies liggen en wat ik belangrijk vind in het leven, en vooral hoe ik dit kan vertalen naar een interactief en toegankelijk ontwerp. Dit heeft ertoe geleid dat ik mijzelf als persoon en mijn functie als ontwerper niet als twee losse onderdelen, maar als één geheel beschouw.