Duurzaamheid en circulariteit

Ins Blaue Hinein

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
"Ins Blaue hinein" is een project over kleding dat als een huis gedragen wordt. Een huis kent verschillende levensfasen en wordt verbouwd. Bij bepaalde verbouwingen komt de fundering opeens bloot te liggen. Dit effect wilde ik laten zien in de kleding die ik heb gemaakt van oude Franse werkuniformen. Door het uit elkaar halen en weer zichtbaar aan elkaar naaien van verschillende patroondelen krijgt het kledingstuk een zichtbare geschiedenis. Ik werk naar een bepaalde archetypische kledingvorm toe (zoals een jas met capuchon of een geplooide rok), of laat het kledingstuk dat ik uit elkaar haal leiden met de vormen die het al heeft. Ik werk op een intuïtieve manier samen met de stof, en bedruk deze ook. Ik bedruk het op zo'n manier dat de print ''niet klopt'' wanneer je de stof recht neerlegt. Deze prints moeten worden ''opgelost'' door de stof juist te plooien en vast te stikken. dit voegt toe aan het idee van de geschiedenis die het kledingstuk heeft doorlopen. De prints hebben als hoofdonderwerp ritme en muziek, omdat dit mij tijdens het maken een drive geeft om zo speels en intuïtief mogelijk te werken. Dit heeft ook te maken met een irritatie van mij dat over het algemeen mensen veel logo's dragen en hiermee hun eigen identiteit in de kleding die ze dragen teniet doen. Door prints te dragen met onderwerpen waar je gepassioneerd over bent, is het kledingstuk een sterk deel van je identiteit. "Ins Blaue Hinein" is een ode aan het individu en een afscheid van het onpersoonlijke uniform.

Artist statement


Mijn naam is Joris Overmars. Ik maak upcycled kleding met prints van collages, voor geïnteresseerden in het dieper ervaren van kleding, en kunst in het algemeen.

Dit zijn mensen die zich willen verliezen in een beeld. Ik maak dit werk omdat ik het verliezen in beeld of geluid een authentieke beleving vind die voor iedereen eigen is. Het brengt nieuwe inzichten op artistiek vlak maar ook op persoonlijk vlak. Ik werk met verzamelde kleding die ik uit elkaar haal. De kleding wordt weer in elkaar gezet in nieuwe draagbare kledingstukken. De vorm van het nieuwe kledingstuk wordt geïnspireerd door een archetypische vorm, of door de vormen van het originele kledingstuk. Dit kan dus een archetypische jas met capuchon zijn, of een kledingstuk dat dichtbij de originele staat van het uit elkaar gehaalde blijft. Dit combineer ik met prints van collage waarbij ritme en herhaling het grootste onderwerp zijn. Ik probeer het randje van de abstractie op te zoeken maar ook hier de source material herkenbaar wil laten.

Ambities

Mijn droom is om een eigen atelier te hebben waar ik werk aan upcycled kleding, maar waar ik ook muziek maak en kan schilderen. Daarnaast zou ik in de stad waar ik woon (Arnhem), een netwerk willen hebben opgebouwd van andere makers om door geïnspireerd te worden.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is doorzettingsvermogen, en door veel te proberen krijg je de interessantste resultaten. Het eindwerk staat tussen het proces en het experiment. Je moet je niet te hard blijven vasthouden aan je aannames, maar alles bevragen.

Ins Blaue Hinein

Dit is mijn reflectieverslag over Ins Blaue Hinein, met drie case studies om het project te verhouden tot andere makers en projecten. Het middenstuk bevat mijn proces.