Games
Interactief ontwerp
Game Design
Narrative game
Ander maatschappelijk thema

Innoveren op RPG Relationship Systemen

Nikita Westdorp
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
How can I, as a game designer, innovate on the existing way in which the creation and progression of relationships between characters are translated to and depicted within RPG systems?
Relationship systemen zijn bijna niet weg te denken uit RPGs, maar toch wordt er weinig tot niet over gesproken in het professionele vakgebied. Er zijn talloze talks te vinden over narratief en dialoog systemen, immersive design, social systemen voor multiplayer games en andere aangrenzende onderwerpen, maar relationship systemen zelf komen vrijwel niet aan het woord. Dit intrigeerde mij, omdat het zo’n belangrijk aspect van de role-playing ervaring met zich mee brengt - het opbouwen van relaties tussen de speler en game characters en het vestigen van henzelf in de gamewereld.
De relationship systemen die er nu in RPGs zijn, lijken allemaal erg veel op elkaar. Wat me ook opviel, was hoe eenzijdig het opbouwen van die relaties was. In plaats van elkaar tegemoet komen, voert de speler allemaal taken, zowel groot als klein, uit voor de verschillende game characters om hun vertrouwen, vriendschap en/of loyaliteit voor zich te winnen, maar niet andersom. Ik vraag me af of dit verbeterd en meer organisch gemaakt kan worden, misschien door een blik te werpen op social systems in multiplayer games en hoe in de realiteit relaties tussen mensen opgebouwd worden. Ik denk dat dit relationship systemen in RPGs naar het volgende level kan brengen en de ervaring voor de speler kan versterken.