Diversiteit en inclusiviteit

Inklusive

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het nemen van tatoeages wordt tegenwoordig steeds populairder. Zo is het aantal tattooshops geregistreerd bij de GGD in het afgelopen jaar verdubbeld naar 1658 en hebben ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders een tatoeage (NOS, 2022). Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in tatoeages vanwege de artistieke expressie, creativiteit en het herwinnen van eigenaarschap van het lichaam. Naarmate ik meer leerde over de tattoo industrie, merkte ik echter dat de meeste tattoo artiesten hun werk op sociale media promoten door middel van witte, slanke of gespierde mensen. Bij het onderzoeken van de tattoo industrie stuitte ik op artikelen over colorisme, discriminatie en uitsluiting van gemarginaliseerde groepen. Er blijkt een duidelijk gebrek te zijn aan representatie van diversiteit in de tattoo industrie.

Het is van groot belang dat er meer diversiteit wordt getoond in de Nederlandse tattoo industrie. Het blijkt namelijk dat tattoo artiesten vaak niet weten hoe ze moeten omgaan met verschillende huidtexturen, vooral omdat dit niet voldoende wordt aangeleerd tijdens hun apprenticeship (leertijd). Bovendien gebruiken tattoo artiesten zelden diverse mensen voor hun portfolio op sociale media. Dit gebrek aan kennis en ervaring kan leiden tot uitsluiting van mensen van kleur en andere gemarginaliseerde groepen.

De ontwerpvraag die is geformuleerd voor het onderzoek gaat als volgt:
“Hoe kan ik met mijn platform bewustzijn creëren over diversiteit in de Nederlandse tattoo industrie?”

Het concept voor de ontwerpoplossing is om een digitaal platform te ontwikkelen waar mensen met verschillende achtergronden en interesses in tatoeages terechtkunnen om tattoo artiesten te vinden die divers werk leveren. Het platform werkt samen met tattoo artiesten om een veilige gemeenschap te creëren waar getatoeëerde mensen van verschillende achtergronden, zoals mensen van kleur, de lhbti+ gemeenschap en plussize mensen, samenkomen. Op het platform kunnen zij kiezen uit gespecialiseerde artiesten die werken met diverse huidskleuren en -texturen, waardoor het zoeken naar een geschikte tattoo artiest gemakkelijker wordt. Bovendien dragen deze tattoo artiesten en liefhebbers bij aan het aanmoedigen van diversiteit in de Nederlandse tattoo industrie.

Het platform creëert zowel sociale als economische waarde. Inklusive (inkt + inclusie) biedt een veilige online community voor tattoo artiesten en liefhebbers die zich niet gerepresenteerd voelen in de Nederlandse tattoo industrie. Het platform heeft specifieke zoekfilters voor diverse achtergronden en biedt informatieve blogartikelen die bijdragen aan een beter begrip van de tattoo industrie. Inklusive kan tatoeëerders inspireren om meer aandacht te besteden aan het vertegenwoordigen van diversiteit. Bovendien streeft het platform ernaar om tattoo liefhebbers te verbinden met tattoo artiesten die passen bij hun wensen en behoeften, met name voor gemarginaliseerde groepen. Inklusive biedt een alternatief voor Instagram, waarbij onderbelichte artiesten meer zichtbaarheid kunnen krijgen en potentieel meer klanten kunnen aantrekken. Het platform zal werken op basis van donaties in plaats van een abonnement.

Artist statement

Vanaf het begin van mijn opleiding had ik altijd een sterke voorkeur voor projecten die zich bezighouden met diversiteit en inclusie. Met deze thema's in gedachten, besloot ik mijn afstudeerproject te combineren met een andere fascinatie die ik had: tatoeages. Dankzij mijn netwerk kreeg ik de mogelijkheid om dieper in de Nederlandse tattoo industrie te duiken en te ontdekken hoe sociale media daarin een rol spelen. Dit bracht me op het idee om een online platform te ontwikkelen dat diversiteit in deze industrie stimuleert.

Ambities

Mijn visie voor over vijf jaar is dat het platform succesvol is gelanceerd en een positieve invloed heeft gehad op de Nederlandse tattoo industrie, waarbij het mensen met een passie voor tatoeages heeft weten aan te spreken. Daarnaast hoop ik in samenwerking met mijn externe partij een tattooconventie te kunnen organiseren die zich specifiek richt op vrouwelijke en queer-tattoo artiesten, waardoor hun talent en bijdrage aan de industrie worden erkend en gevierd.

Op persoonlijk vlak wil ik me blijven richten op de creatieve industrie, met speciale aandacht voor maatschappelijke onderwerpen. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan onze multiculturele samenleving en mensen te inspireren en samen te brengen.

Geleerd tijdens de studie

Het opbouwen en onderhouden van professionele relaties en het actief gebruikmaken van mijn netwerk hebben me geholpen tijdens mijn opleiding. Door deel te nemen aan verschillende praktijkgerichte projecten, heb ik waardevolle inzichten gekregen over hoe ik mijn kennis kon toepassen bij het bijdragen aan organisatieprojecten, het starten van een eigen bedrijf en het verkrijgen van financiële middelen, onder andere.