The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In mijn examenontwerp zwerft de mens in een wereld van sociale media. Een wereld waarin perfectie en illusie nagejaagd wordt. Hierdoor raakt de autonome mens verder van zijn natuur af en wordt gevangen in een wereld vol perfectionisme en optische leugens. Een wereld waar geen ruimte is voor écht menszijn.

Artist statement

Ik ben een kostuumontwerper en scenograaf. In mijn werk streef ik naar een harmonieus geheel, waarin decor en kostuum samenkomen om de speler of het karakter volledig tot zijn recht te laten komen. Ik hou van een minimalistisch beeld, waarbij kleur, vorm en symboliek de hoofdrol spelen. Vakmanschap en het hergebruik van oude technieken op een vernieuwende manier staat centraal in mijn proces.

Geïnspireerd door traditionele technieken en vormen, geef ik deze een nieuwe invulling en nut. Ik schuw het gebruik van non-traditionele materialen niet, zoals hout voor kostuum en water voor decor. Hiermee nodig ik de toeschouwer uit om op een andere manier te kijken. Daarnaast zoek ik voortdurend naar nieuwe materialen en texturen die bij kunnen dragen aan de vertelling van een personage of tekst. Ik experimenteer met stofbewerking, zoals gevlochten stroken stof, geïnspireerd door traditioneel gevlochten brood of grote stukken stof bewerkt met wol, dat lijkt op mos. Op deze manier laat ik mijn kostuums een verhaal spreken.

Verhalen vertellen staat centraal bij alles wat ik maak. Ik werk liefst in een totaalconcept, waarin beeld, klank en beleving samenkomen. Ik haal graag inspiratie uit muziek en werk hiervoor graag samen met andere makers uit diverse disciplines. In mijn werk put ik uit eigen beleving en zoek daarbij een geschikt materiaal. Dit hoeft niet altijd voordehand liggende materiaal keuzes te zijn. Het materiaal zelf leidt me naar hoe ik het kan inzetten. Op deze manier ontvouwt het verhaal zich op organische wijze.
Een veelvoorkomend thema in mijn werk is ‘de mens die met zichzelf wordt geconfronteerd’.

De kunststromingen die mij aanspreken, zijn Bauhaus en de Stijl. De minimalistische esthetiek en de manier waarop zij destijds de kunstvisie hebben veranderd, vormen een enorme bron van inspiratie voor mij. Ook vind ik inspiratie in het Triadisches Ballett van Oskar Schlemmer en de ideeën en schetsen van zijn ontwerp.

Verhalen over de mens en haar beweegredenen zijn voor mij een blijvende bron van inspiratie. In mijn werk streef ik ernaar deze verhalen te vertellen, die blijven resoneren bij het publiek, zowel visueel als emotioneel.

Ambities

In de komende jaren wil ik mijn vervolgstudie hebben afgerond en een start hebben gemaakt met mijn eigen kostuum- en decoratelier. Ik zou graag samenwerken aan opdrachten met andere makers en kijk uit naar het creëren van unieke en betekenisvolle verhalen voor een divers publiek. Daarnaast hoop ik mijn vakmanschap uit te breiden met nieuwe technieken, beelden en ideeën en droom ik ervan om te kunnen ontwerpen voor opera en muziektheater.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn opleiding is mijn eigen visie op theater vormgeving steeds duidelijker geworden. Voor mij is vormgeving niet slechts dienend, maar een visuele verhalenverteller. Het kan een stuk verdiepen. Daarnaast heb ik materialenkennis opgedaan. In de loop der jaren heb ik geleerd hoe ik materiaal en vorm kan bewerken, gebruiken en doeltreffend kan inzetten om een verhaal of emotie over te brengen. Ik heb mijzelf in de afgelopen vier jaar ontdekt als kostuumontwerper en scenograaf.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

La Serena (Muziekvoorstelling) 2022
- Decorontwerp, Kostuum, Uitvoering

Gerritsen Theaterkostuums (Stage) 2023
- Kostuumontwerp, Videografie

Rien Bekkers (Stage) 2023
- Kostuumassistent

Ensemble of Water (PQ studenten exhibitie) 2023
- Concept, Ontwerp, Productie

Kreukelzone van Satijn (Muziekvoorstelling) 2023
- Decorontwerp, Kostuumontwerp, Uitvoering

Grenzeloos kostuum

'Een kostuum is een kledingstuk, dat wordt gedragen, gebaseerd op klasse, groep, geloof, mode en tijdperk, meestal gemaakt van stof.'

Dit prikkelde mijn fantasie. Wat nou als ik van onconventionele materialen een kostuum zou maken? Zou het dan nog als kostuum beschouwd worden? Wat doet het met de drager? En wat doet het met de toeschouwer?

In mijn onderzoek heb ik door vorm en materiaal geprobeerd antwoord te krijgen op bovenstaande vragen. Door 'hands-on' experimenten te doen en deze vast te leggen op film ben ik op zoek gegaan naar de grenzen van het kostuum.