Ander thema

Ik zie, ik zie wat jij ziet

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Tijdens mijn werk als oppas zie ik een groot verschil tussen het hedendaagse mediagebruik en dat uit mijn eigen jeugd. Het lijkt steeds individualistischer te worden en aan het eind van de dag hebben ouders vaak geen idee wat hun kinderen allemaal gehoord en gezien hebben tijdens hun schermtijd.

Toen NPO Zapp mij vroeg in hoeverre ouders betrokken moeten worden als secundaire doelgroep van Zapp, ben ik onderzoek gaan doen naar ouderbetrokkenheid bij de kijkervaringen van kinderen tussen de 6 en 9 jaar. Uit al bestaand onderzoek, gesprekken met ouders en kinderen en gesprekken met twee mediapedagogen blijkt dat ouders wel over de schouder meekijken, maar eigenlijk niet echt op de hoogte zijn van wat het kind ziet. Dit is ook logisch, want het televisie kijken speelt zich ook steeds vaker af op kleinere schermpjes. Toch is het van groot belang om als ouder in de opvoed-rol te staan en het kind te begeleiden met media. De beste manier om dit te doen is door samen met het kind televisie te kijken en het gesprek over de inhoud van het programma met elkaar aan te gaan. Ook wel co-viewing genoemd. Dit is zowel goed voor de ouderbetrokkenheid als de ontwikkeling van het kind.

Het is aan NPO Zapp de maatschappelijke taak om de doelgroep hierin te faciliteren. Zo ontstond de ontwerpvraag: Hoe kan NPO Zapp zorgen voor een impactvolle kijkervaring tijdens co-viewing?

Na een brainstorm te hebben gehouden kwam het idee voor een digitaal vragenspel, waarbij ouders en kinderen samen een gelijkwaardig gesprek met elkaar aangaan door te kletsen over de bekeken Zapp programma’s. Tijdens het testen werd langzaamaan echter duidelijk dat het passender is om het spel specifiek te richten op het educatieve jeugdprogramma Het Klokhuis. Zo ontstond uiteindelijk de tool Kletsen na Het Klokhuis, waarbij ouder en kind na het kijken van een Klokhuis aflevering op de site drie krachtige vragen met elkaar kunnen bespreken.

Om de doelgroep ook echt te activeren om de tool te gebruiken is goede marketing van belang. Zo is er het advies om influencer marketing in te zetten. Ook is het belangrijk om de positieve effecten van samen kijken en praten toe te lichten op de Klokhuis site.

Met Kletsen na Het Klokhuis leren ouder en kind niet alleen van Het Klokhuis, maar ook van elkaar.

Artist statement

Mijn werk is gefocust op kindertelevisie en ouderbetrokkenheid. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het kind en de verbinding tussen ouder en kind. De kracht van dit werk zit hem in het simplisme van een gesprek starten en van elkaar leren.

Ambities

Ik zou mij de komende jaren graag verder blijven ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak. Het liefst hou ik mij bezig met projecten waar ik genoeg afwisseling heb en waar ik mijn creatieve ideeen kan verzilveren. Over 5 jaar heb ik een baan, waarbij ik elke dag zin heb om aan het werk te gaan. Ik zie mezelf aan de slag zijn in het werkveld media in de richting marketing of redactie.

Geleerd tijdens de studie

Wat ik het meest heb geleerd is om oplossingsgericht te denken. Problemen schrikken mij niet snel meer af. Ik heb geleerd om altijd te zoeken naar mogelijkheden en dat creativiteit daar vaak bij helpt.

Ook heb ik echt geleerd om samen te werken. Toen ik op de middelbare school zat had ik een hekel aan groepsopdrachten. Gedurende mijn studie heb ik ontdekt dat samenwerken je juist verder brengt als je iedereen zijn sterke punten weet te vinden.