Onderzoek
Ruimtelijk ontwerp
Audio
Infographic
Interieur
Experience design
Social design
Gezondheid en welzijn
Inclusie en diversiteit

Ik hoor wat jij niet hoort

Esther Huisman
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
Voor mijn afstudeerproject wilde ik graag iets doen in de richting van Experience design en Spatial storytelling. Zelf heb ik de gehooraandoening tinnitus. In het dagelijks leven merkte ik dat mensen niet zo goed begrepen wat het nou precies is. Hier wilde ik iets mee doen, mensen bewust maken van tinnitus door middel van ontwerp.

Ik heb door middel van uitgebreid onderzoek een audiobestand ontwikkeld waar je de tinnitus kunt ervaren. In deze audio hoor je hoe het is om tinnitus te krijgen en om er mee te leven. Je ervaart geluiden van alledaagse activiteiten die herkenbaar zijn voor de meeste mensen.
De ruimte waar de ervaring plaatsvindt is een eenpersoons ruimte. In deze ruimte zit je met een blinddoek en koptelefoon op. Op deze manier verminder je de prikkels op alle zintuigen behalve het gehoor. Het geluid voelt heel ruimtelijk aan en heeft meer impact.

Tinnitus is iets wat zich bij iedereen anders uit en kent ook veel oorzaken. Om de ervaring meer impact te geven, vond ik het belangrijk dat de bezoeker zichzelf in de audio herkent. Hiervoor zijn er verschillende scenario’s te kiezen als audio. Elk scenario met een andere oorzaak en verhaallijn.

Toch is het belangrijk om de bezoeker tijdens de audio alert te houden en nieuwsgierig. Daarvoor heb ik ook een memory spel ontwikkeld die je kunt spelen tijdens een aangewezen moment in het beluisteren van de audio. Deze is alleen nog beschikbaar in fysieke vorm. De audio beschrijf ik als spelenderwijs waarschuwen. Om de bezoeker na de ervaring goed te informeren heb ik ook een flyer over tinnitus gemaakt.

Hier ziet u het prototype voor de ervaringsruimte van Ik hoor wat jij niet hoort. Het is makkelijk en kosteneffectief te bouwen waarin de ervaring goed te testen is. Momenteel onderzoek ik de mogelijkheden voor het realiseren van het project. Ik streef onder andere naar een aantrekkelijk mobiel ontworpen ruimte. 

Ziet u mogelijkheden voor realisatie? Ik ga graag met u in gesprek!

Geïnteresseerd in een gesprek of meer informatie?

Ik ben aanwezig in de live chat op de volgende momenten:

  • 23 juni van 17:30 tot 18:00
  • 25 juni van 11:30 tot 12:00
  • 25 juni van 16:00 tot 16:30

Toch liever een ander moment? Schroom niet om contact op te nemen:

  • Esther Huisman
  • Email: esther-97@hotmail.com
  • Tel: 0645929491
  • LinkedIn: Esther Huisman