Ander maatschappelijk thema

IJSKAST

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In het werk IJSKAST ondervind ik wat het kost om de werking van de koelkast op volledig onafhankelijke wijze uit te voeren. Deze draait namelijk niet op elektriciteit maar op fysieke energie en de natuurlijke bron; ijs. Om het binnenin de kast koud te maken moet namelijk eerst een blok ijs gezaagd worden. Omdat de ijskast zeer goed geïsoleerd is smelt het ijs langzaam en houd het je eten koud.
Ik haal inspiratie uit de ijsindustrie van vroeger maar breng het dichter bij mijzelf en het nu.
Door alle voorwerpen die hier voor nodig zijn zelf te maken bied ik de kans deze een eigen karakter gegeven. Ook wil ik overal mijn handschrift in kwijt, het doel is om volledige verbintenis aan te gaan met het product en mijn omgeving.
Om er achter te komen in hoeverre mijn objecten functioneren ben ik naar Noorwegen gegaan. Ik heb hier ook een film gemaakt waarin te zien is hoe het oogsten van deze blokken ijs in zijn werk gaat.
Door dit te ervaren doe ik nooit meer op dezelfde manier de koelkast open.
De Boor
De Ploeg

Artist statement

Als kind was het mijn droom om uitvinder te worden. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de werking van gebruiksvoorwerpen en later ook in hun relatie tot de hedendaagse consument.
Doordat je tegenwoordig met een druk op de knop allerlei wensen kan laten vervullen, raak je vervreemd en word je afhankelijk van andermans diensten. Ik kan hier niet altijd tegen, ik wil weten hoe het werkt, wat er in gaat en hoe ik daar zelf voor zou kunnen zorgen.
In mijn werk ga ik opzoek naar een manier om deze producten terug te brengen naar de essentie. Ik ben geïnspireerd door technieken van vroeger maar wil deze nieuw leven inblazen. Ik maak het eigen en ga volledige verbintenis aan met het product. Ook kijk ik naar mijn omgeving, waar sta ik en wat kan ik als individu beetpakken om autarkie te vinden.
Door mij te distantieren van de vanzelfsprekendheid en het gemak van de huidige consumptiemaatschappij, hoop ik uiteindelijk een respectvolle visie te krijgen op hedendaagse producten.

Ambities

Er is nog een hoop te ontdekken. Ik wil de komende jaren door gaan met de werkwijze die ik nu hanteer. Er zijn genoeg producten en diensten waarvan ik wil weten hoe ik die zelf zou kunnen laten werken. Ik wil ondervinden waar de grens ligt in wat ik als individu kan bereiken. Op deze manier leer en ervaar ik steeds meer over hoe ver de mensheid is gekomen en hoe afhankelijk we van de uitkomsten hiervan zijn geworden. Mijn doel is om mijn werk wat hieruit volgt aan zo veel mogelijk mensen te tonen en een impact op hen achter te laten, in wat voor manier dan ook.

Geleerd tijdens de studie

Op de academie leer je jezelf beter kennen. Door van alles te proberen en te onderzoeken en je tijdens dit proces volledig bloot te stellen kom je er achter waar je interesse werkelijk ligt. Het geeft voldoening en brengt constant nieuwe inzichten op de wereld waarin je je bevind.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Exposities:

Nature Talks
Museum de Fundatie
16 april - 21 augustus

HKU Exposure
Kanaalweg 50
29 juni - 3 juli