Diversiteit en inclusiviteit

Iedereen Is Kunst

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Vanuit een fascinatie voor verhalen van daklozen en met bagage als kunsteducator hebben Tes Beekmans en ik een wekelijkse ‘Theekentafel’ georganiseerd bij een locatie van Kwintes en het Leger des Heils. We komen daar elke week samen om onder het genot van een warme kop thee te tekenen.

Naast de eerder genoemde fascinatie voor de verhalen, leeft er bij ons een gevoel van urgentie om creativiteit en verbinding toegankelijk te maken voor deze kwetsbare doelgroep. Wij geloven namelijk in de verrijkende en verbindende waarde van samen thee drinken en creatief zijn.

Al snel bloeiden de wekelijkse bijeenkomsten uit tot een betrokken collectief waar de creativiteit stroomt vanuit een vertrouwensband die wij hebben opgebouwd. De procesmatige en mensgerichte houding zorgde voor een fluïde werksfeer, van waaruit een concept vloeide: het BelangBehang.

Een behang waarin we samen vanuit gesprekken visualiseren wat van belang is voor ons. Een flinterdunne essentie van ‘thuis’. Door middel van het BelangBehang schijnen we licht op de belangen, fascinaties, wijsheden en talenten van deze individuen. Een tegenhanger van de nare vooroordelen die vaak bestaan over deze gemarginaliseerde doelgroep.

Artist statement

‘Samen spelen, samen delen’ is mijn motto. Samen spelen met materialen, samen delen van mijn platform, om zo ongehoorde stemmen te verheffen; om de waarde van connectie door te laten echoën in de kunstwereld. 
Mijn artistieke en educatieve drijfveer vind ik in het faciliteren van ruimte om creativiteit en verbinding teweeg te brengen binnen gemeenschappen waar dat nog (enigszins) ontbreekt.

Wat mijn visie uniek maakt, is de nadruk op de waarde van speelsheid en kinderlijke verwondering. Dit maakt, naast mijn hoog associatieve vermogen, mijn werkwijze ook veelzijdig. In mijn werk experimenteer ik graag en zoek ik naar media die de boodschap van het proces optimaal kunnen ondersteunen. Hierdoor heb ik een breed scala aan materialen onderzocht, zoals onder andere kaarsvet, aluminiumfolie, stoepkrijt, theezakjes, spuitbussen, knuffels. In mijn huidige project wordt de boodschap gedragen door een installatie, waarin behang een grote rol speelt.

Ambities

Ten eerste wil ik de Theekentafel laten uitgroeien tot een toegankelijk en overdraagbaar concept. Graag zou ik de Theekentafel, samen met de mensen die deze bijeenkomsten zo bijzonder en waardevol hebben gemaakt, organiseren op plekken zoals festivals, in de openbare ruimte, etc. Daarnaast wil ik kinderen stimuleren om hun speelse, creatieve krachten te blijven ontwikkelen. Dit ga ik doen door middel van lessen waarin spelen en experimenteren de kernwaarden zijn. Dit doe ik op buitenschoolse plekken zoals in een BSO en door middel van events op diverse plekken.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens de studie heb ik de onwaarschijnlijke kans gehad om opnieuw te leren te spelen en experimenteren met de wereld om me heen. De verwondering over alledaagse objecten, materialen en texturen maakt dat ik meer kan genieten van het leven. Bovendien vind ik met name in het overdragen van dit enthousiasme veel voldoening.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Kunst op sokken, 2023, ‘Omarming’
Puberexpo HKU ‘All at once’, 2023, ‘Kom hangen’

Kunst Op Sokken

Samen met klasgenoten heb ik vorig jaar een expositie georganiseerd in het kader van kindertijd/kinderlijkheid. Het vond plaats in een gymzaal.
De uitvaart van Ollie is een ode. Al is het je kindertijd, je kinderlijkheid; familieleden, vrienden of die ene knuffel van vroeger, waar je al jaren niet bij hebt stilgestaan. Het werk staat daarnaast symbool voor de saamhorigheid die rouw met zich meebrengt, de warmte in de steun die je aan elkaar kunt hebben. De ode aan Ollie is een ode aan ons mens-zijn.

‘Omarming’ is een site-specific installatie in de tentoonstelling Kunst op sokken. De locatie was in een gymzaal (vandaar ‘op sokken’) en het thema was kinderlijkheid en spelen. Mijn installatie bestaat uit knuffels, knutselbloemen, tissues, gedroogde bloemen en een gymkast (die ik heb ingezet als doodskist en bank). De knuffel die je ziet zitten op de bank, leest een lofrede voor. Je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de uitvaart door naast hem plaats te nemen op de bank.