Ander thema

紅[hung4]白[baak6]藍[laam4]膠[gaau1]袋[doi2]

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
紅[hung4]白[baak6]藍[laam4]膠[gaau1]袋[doi2], oftewel ‘The Red-white-blue bag’ staat met deze installatie symbool voor de reis vanuit het Oosten naar het Westen. Deze tas werd vaak gebruikt door Chinese reizigers in de jaren '70 en '80 vanwege de gunstige prijs en functionaliteit. Ik stel mijzelf de vraag: “Hoe kan ik als ontwerper bijdragen aan het integreren en uitdrukken van Chinese culturele invloeden in Nederland?”. In de tas constructie laat ik elementen zien die meegenomen zijn vanuit de Chinese cultuur naar Nederland, die waardevol zijn voor Chinees-Nederlanders en een diepe betekenis hebben binnen de gemeenschap. Het werk heeft als doel een brug te slaan tussen de twee culturen waarin ik ben opgegroeid.

Artist statement

Ik ben geboren en getogen in in Amsterdam, maar met roots in Hong Kong, heeft het opgroeien tussen twee culturen mij als persoon gevormd en maakt het deel uit van mijn identiteit. Daarom komt het ook terug in mijn werk. Mijn hybride identiteit is een belangrijk aspect in het project en dient als vertrekpunt voor verdere onderzoeken en analyse.

Ambities

Na mijn afstuderen ga ik de master Design Cultures volgen om mij verder te verdiepen in het vakgebied. Tegelijkertijd blijf ik ook creëren en samenwerken met nieuwe mensen, mijn netwerk uitbreiden en aan diverse projecten werken. Mijn ambitie is om te werken binnen een ontwerpbureau, wellicht zelfs mijn eigen, waar ik met volle passie aan projecten kan werken.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie kreeg ik een beter inzicht in mijn creatieve proces. Ik ontdekte hoe ik het beste te werk ga, wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Ik heb veel geëxperimenteerd met verschillende disciplines en media om zo een overzicht te krijgen van waar mijn passie als maker ligt.

East meets West

Met meer dan 400 jaar migratiegeschiedenis weerspiegelt Amsterdam het levende bewijs van een multiculturele samenleving. Talloze individuen hebben door de eeuwen heen hun weg naar deze stad gevonden, waaronder ook mijn overgrootouders, die als pioniers binnen onze familie de oversteek over zee waagden op zoek naar een beter bestaan. Ik ben
geboren en getogen in de Pijp in Amsterdam, maar met roots in Hong Kong, heeft het opgroeien tussen twee culturen mij als persoon gevormd en maakt het deel uit van mijn identiteit. Daarom komt het ook terug in mijn werk. Mijn hybride identiteit is een belangrijk aspect in het project en dient als vertrekpunt voor verdere onderzoeken en analyse. Ik beschouw de rol van de ontwerper als die van een verhalenverteller en betekenisgever, waarbij de nadruk ligt op visuele communicatie. Mijn onderzoek concentreert zich op de Chinese gemeenschap in Amsterdam, zowel in historisch als hedendaags perspectief.