Privacy en ethiek
Ander maatschappelijk thema

Hoe ontmantel je een Global Human Vending Machine?

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het verdienmodel van grote techbedrijven zet persoonlijke gedragsdata van internetgebruikers massaal te koop: alsof het pakjes sigaretten zijn in een virtueel verkoopautomaat.
Aan de hand van mijn narratief "Het Onzichtbaar Verslavende Verhaal" belicht ik drie pijlers die maken dat Big Tech nog steeds meer macht krijgt en waarom dat erg is.
Met mijn ontwerpen zoek ik ontsnappingsroutes uit het steeds totalitairdere ecosysteem van Big Tech. Daarbij werk ik samen met allerlei mensen en disciplines rond de interventie In/Visible, StemProfiel en No/I/e/scape Room. Mijn doel: de ontmanteling van de Global Human Vending Machine.

Artist statement

Hoe bouw je een humane samenleving in balans met een leefbare aarde en (hoe) draagt technologie daar dan aan bij?
Als sociaal antropologisch ontwerper onderzoek ik de impact van surveillance kapitalisme op de waarden en riten in onze rechtstaat, in het bijzonder in de zorg en in het sociaal domein.

Ambities

Mijn ambitie is dat we het over vijf jaar echt niet meer normaal vinden dat databedrijven onze persoonlijke data verzamelen. Door mijn ontwerpen kunnen mensen in de zorg en in het sociaal domein gemakkelijk die technologie kiezen, die hun privacy niet schendt.

Geleerd tijdens de studie

Rol een kleed uit op straat, zet er een stoel, thermoskan en plant naast en nodig voorbijgangers uit voor een drankje. Het gesprek dat vanzelfsprekend volgt, is steeds weer een parel.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

www.in-visible.codes
Performance:
- In/Visible oktober 2021 Manifestations Dutch Design Week Eindhoven
- In/Visible november 2021 IMPAKT festival Utrecht
- In/Visible juni 2022 RE:PUBLICA Berlijn
https://code.impakt.nl/#Making_Invisible_Project_Page